Fudbaleri engleskog Celsija osvojili su Ligu Evrope

AMSTERDAM - Fudbaleri engleskog Čelsija osvojili su Ligu Evrope, pošto su u finalu u Amsterdamu savladali Benfiku sa 2:1, a pobedonosni gol postigao je kapiten reprezentacije Srbije Branislav Ivanović.

Srpski defanzivac mrežu lisabonskih "orlova" zatresao je udarcem glavom u trećem minutu sudijske nadoknade vremena.

Prethodno, Čelsi je poveo u 60. minutu pogotkom Fernanda Toresa, a osam minuta kasnije izjednačio je Oskar Kardoso iz penala. U situaciju koja je prethodila penalu lopta je pogodila u ruku odbrambenog igrača Čelsija Cezara Aspilikuetu.

Ovim trijumfom Čelsi je postao prvi tim koji je zaredom osvojio prvo Ligu šampiona, pa Ligu Evrope. Ujedno, "plavci" su postali tek četvrti klub koji je osvojio sva tri najveća evropska takmičenja pod okriljem UEFA. Londonski "plavci" nisu večeras odigrali lepu utakmicu, ali su, uz dozu sreće i mnogo upornosti stigli do trofeja, dok Benfika ni posle 51 godine ne zna za uspeh u Evropi.

Lisabonska ekipa imala je više od igre, čak i nekoliko ozbiljnih prilika da prva stigne do pogotka, ali im je u završnici akcija nedostajalo koncentracije, ali i umeća.

Odlazećem menadžeru Čelsija Rafaelu Benitezu ovo je drugi trofej u pomenutom evropskom takmičenju u karijeri i verovatno nije mogao da zamisli bolji oproštajni poklon.

Trijumf "plavaca" nagovestio je Tores, golom u kojem je "otresao" i odbranu Benfike, ali i golmana Artura. Benfika je zasluženo stigla do izjednačenja sa bele tačke, a Kardoso je pokazao smirenost u situaciji pod pritiskom. U poslednjih 20 minuta oba tima su "umrtvila" igru i taman kada se činilo da će sudija Kujpers svirati kraj, Čelsi se izborio za korner, a najviši u skoku bio je Ivanović koji se, izgleda, pretplatio na najvažnije evropske golove.

Prošle sezone dao je gol Napoliju u revanšu osmine finala, a pre pet godina bio je dvostruki strelac u četvrtfinalu sa Liverpulom. Odmah nakon tog gola Benfika je imala priliku da izjednači, ali se Kardoso spetljao, "plavci" su otklonili opasnost i slavlje engleskih navijača moglo je da počne.

Kao i prošle godine u finalu LŠ protiv Bajerna, u timu Čelsija ni večeras nije bilo kapitena DŽona Terija, a nedostajao je i fantastični vezista Eden Azar.

U timu Benfike veoma dobru partiju, koja na žalost navijača nije krunisana trofejom, pružio je srpski internacionalac Nemanja Matić.

ELSI - BENFIKA 2:1

Sudija: Bjern Kujpers (Holandija)
Strelci: Tores (60), Kardoso (68. penal), Ivanović (90+3)
Žuti kartoni: Garaj, Luizao (Benfika), Oskar (Čelsi)

ČELSI: Čeh, Aspilikueta, Ivanović, Kejhil, Kol, Luiz, Lampard, Ramires, Mata, Oskar, Tores.

BENFIKA: Moraeš, Almeida, Luizao, Garaj (Žardel od 77'), Melgareho (DŽon od 66'), Perz, Matić, Salvio, Gaitan, Rodrigo (Lima od 66'), Kardozo.


Izvor; Tanjug