Srbija pobedom nad Makedonijom završila kvalifikacije za SP


JAGODINA - Fudbalska reprezentacija Srbije savladala je večeras u Jagodini selekciju Makedonije sa 5:1, u poslednjem kolu A grupe kvalifikacija za prvenstvo sveta.

Ovim uspehom Srbija je osvojila treće mesto u grupi sa 14 osvojenih bodova, iza Hrvatske i prvoplasirane Belgije, koja je izborila direktno učešće na šampionatu sledeće godine u Brazilu.

Meč je odigran na Gradskom stadionu pred oko 10.000 gledalaca, a sudio je Rihard Truc iz Slovačke.

Strelci: Ristovski (autogol) u 16, Basta u 19, Kolarov u 38. iz penala, Tadić u 53. i Stefan Šćepović u 73. za Srbiju, a Jahović u 83. minutu za Makedoniju.

Žuti kartoni: Ristovski, Ranđelović, Kostovski, Grnčarov (Makedonija).

Srbija: Stojković, Rukavina (od 83. Trajković), Ivanović, Nastasić, Kolarov, Milivojević (od 76. Petrović), Matić, Tošić, Basta, Tadić, Đorđević (od 61. S.Šćepović)

Makedonija: Pačovski, Alioski, Noveski, Grnčarov, Demiri (od 56. Babunski), Ristovski, Ranđelović, Stjepanović, Ibraimi (od 46. Trajkovski), Kostovski, Ivanovski (od 82. Jahović)

Najbolji srpski fudbaleri pobedom su završili kvalifikacije za Mundijal u Brazilu, revanširali se Makedoncima za poraz u Skoplju, a dobrom igrom, uz pet postignutih golova, barem donekle se iskupili za razočaravajuće nastupe tokom kvalifikacija.

Izabranici selektora Siniše Mihajlovića ispunili su očekivanja na meču bez rezultatskog značaja. Igrali su dobro, požrtvovano i sa mnogo više motiva od protivnika, a što je najvažnije, i veoma efikasno.

Mnogo toga funkcionisalo je kako treba u srpskom državnom timu tokom večerašnjeg susreta, prvog u Jagodini, pa su navijači sa Gradskog stadiona otišli zadovoljni. Već na početku meča bilo je primetno da domaćin žarko želi pobedu u poslednjem kvalifikacionom meču, jer je odmah počeo da igra ofanzivno.

Odlični Dušan Basta bio je centralna figura srpske reprezentacije, kretao se po celom terenu i upošljavao saigrače, a jednom se upisao i u strelce. Uglavnom je cela ekipa funkcionisala kompaktno, stvoreno je više povoljnih prilika i Makedonci večeras nisu imali rešenja da se suprotstave raspoloženom rivalu.

Ubedljiv uspeh najavljen je već na poluvremenu, a gosti su uspeli jedino da u završnici postignu počasni pogodak.

Zaslužena i uverljiva pobeda mogla bi da predstavlja neku vrstu ohrabrenja za srpski fudbal pred nastupajući ciklus kvalifikacija za prvenstvo Evrope 2016. godine u Francuskoj.


Tanjug