Na tržištu postoje različiti pročistači zraka. Znate li kako odabrati? Koja je razlika između njih i generatora ozona, znate li?

1. Pročišćivač zraka filtrira čvrste zagađivače (PM10 PM2,5, ostale čvrste čestice) i plinovite zagađivače (amonijak, hlapljiva organska jedinjenja, TVOC itd.)
2. Generator ozona proizvodi ozon za sterilizaciju

Stoga je razlika između ova dva sljedeća

1. Pročišćivač zraka koristi se za filtriranje čestica i plinovitih zagađivača u zraku
2. Generator ozona specijaliziran je za proizvodnju ozona, a ozon se koristi za sterilizaciju, pa je svrha korištenja generatora ozona sterilizacija

Zašto se pročišćivač zraka može dezinficirati?
Kada rade elektrostatički i ultraljubičasti pročistači, oni ioniziraju zrak i proizvode malu količinu ozona za sterilizaciju. To je princip sterilizacije pročišćivača zraka. U isto vrijeme, ozon je štetan za ljudski respiratorni trakt. Stoga pročišćivač zraka radi neprekidno 24 sata u određenom okruženju i testira se na udaljenosti od 50 mm od izlaza. Koncentracija ozona ne može biti veća od 0,05 ppm, što je kineski nacionalni standard.

Generator ozona specijaliziran je za proizvodnju ozona za sterilizaciju i mora imati stroge zahtjeve koncentracije sterilizacije i ograničenja upotrebe
1. Standard za sterilizaciju je CT vrijednost, C je koncentracija ozona, a T je vrijeme održavanja nakon što koncentracija ozona dostigne standard. Na primjer, dezinfekcija ozonske vode za piće CT = 1,6, C = 0,4 ppm, T = 4 minuta
2. Obratite pažnju na sigurnu koncentraciju kada koristite ozon za sterilizaciju.Američki standard za koncentraciju humanog ozona je 0,1ppm, a vrijeme kontakta je 8 sati.Ako je koncentracija sterilizacije veća od sigurne koncentracije, ljudi moraju napustiti teren kako bi sterilizirati.

Budući da ozon nakon sterilizacije brzo postaje kisik, 61% ozona u roku od sat vremena raspadne se u kisik, što je korisno za ljudsko tijelo, pa nema razloga za brigu.