Zdravo Gost, ako čitate ovo, to znači da niste registrovani. Kliknite ovde da se registrujete u nekoliko jednostavnih koraka, uživaćete u svim odlikama našeg Foruma. Imajte na umu da su zabranjeni nepristojni ili besmisleni nikovi (bez brojeva ili slova nasumice).
Veverica kao kucni ljubimac
Povecaj Tekst Smanji Tekst

 1. Dobro Došli na Radio Šumadinac forum.

  Trenutno pregledate forum naše zajednice kao gost, što vam daje ograničen pristup većini diskusija. Registacijom koja je besplatna dobijate mogućnost da postavljate teme, privatno komunicirate sa drugim članovima (PP), odgovarate na ankete, uploadujete, i pristup mnogim drugim posebnim delovima. Registracija je brza, jednostavna i apsolutno besplatna i zato Vas molimo, pridružite našoj zajednici danas!!

  Ukoliko imate bilo kakvih problema sa procesom registracije ili vašim nalogom za prijavljivanje, kontaktirajte nas.
+ Odgovor Na Temu + Kreiraj Novu Temu
Prikaz rezultata 1 do 2 od 2
 1. #1
   OFF 
  VIP
  Poeni: 406,386, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 99.9%
  Dostignuća:
  OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
  Nagrade:
  Posting Award
  Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
  Država
  Norway
  Registrovan
  Dec 2011
  Pol
  Zensko
  Zadnji Put Online : @
  Lokacija
  negde iznad zvezda
  Postovi
  59,575

  srce Veverica kao kucni ljubimac

  Veverica kao kucni ljubimac


  Kanadske veverice (Chipmunks) su od svih vrsta ovih glodara najzastupljenije kao kućni ljubimci. Druželjubive su i vrlo živahne i umiljate životinje. Potiču iz travnatih prerija Kanade, SAD i Azije i pripadaju brojnoj familiji Sciuridae. Mogu da narastu oko 25 santimetara, a rep im je dugačak od 10 do 15 cm. Žive u proseku od pet do deset godina, a ženke najčešće nadžive mužjake za nekoliko godina.

  Karakter

  Društvene su životinje, a ipak imaju izraženu osobinu teritorijalnosti. Zato ako planirate njihovu nabavku, preporuka je izabrati što mlađu vevericu. Poželjno je uzeti je pre uzrasta od kada se smatraju odraslim, sa oko tri meseca starosti, jer će tada biti lakše njihovo prilagođavanje na novu sredinu. Treba im obezbediti prilično veliki kavez. Iako, vole da provode vreme i van kaveza istražujući okolinu u domu.
  Naravno, sa puštanjem iz kaveza treba početi tek kada prođe period prilagođavanja. I tada, nikada bez nadzora. Kanadske veverice su vrlo brze i lako mogu da vam pobegnu, ako ne zatvorite prozore. Mogu da skoče vrlo visoko i brzo se penju. Ako imate veću terasu u stanu, možete je i tu smestiti.
  Veverice treba nabavljati od odgajivača, i to one koje su rasle u zarobljeništvu. Odrasle veverice se teško prilagođavaju na ukidanje slobode.

  Ishrana

  Kao osnovnu hranu za kanadske veverice možete koristiti specijalnu namenjenu njima, koju imaju bolje snabdeveni pet šopovi ili uobičajenu hranu za glodare. Uz to im možete davati semenke, lešnike, orahe, sušeno voće, kikiriki u ljusci. Vodite računa da im nikada ne dajete bademe, jer su smrtonosni za kanadske veverice. Semenke suncokreta su dosta kalorične, ali ih možete davati povremeno kao posebnu nagradu. Nemojte im davati granuliranu hranu za pse i mačke.
  Slobodno kanadsku vevericu ponudite i voćem - jabukom, kruškom, bananom, jagodama, ananasom, trešnjom, višnjom i sl. Dajte im voće oguljeno i bez koštica. Bitno je da ih ne hranite jednolično i ne preterujte sa slatkišima.
  Obavezno je da imaju stalno dostupnu vodu, pa je najbolje postaviti pojilice. Vodu u pojilici menjajte svakodnevno. Veverice vole da skladište hranu i da imaju svoje tajno skrovište.

  Pripitomljavanje

  Kanadske veverice su vrlo radoznala bića, i moraju da zavire svuda. Dok nešto budete radili, budite sigurni da će doći da vidi šta se dešava. Pripitomljavanje je najlakše uz pomoć hrane. Važno je da budete stpljivi i veoma pažljivi prema ovim ljupkim bićima.
  Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

  [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

 2.    Linkovi Sponzora

  Raznovrsno Forum

 3. #2
   OFF 
  VIP
  Poeni: 406,386, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 99.9%
  Dostignuća:
  OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
  Nagrade:
  Posting Award
  Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
  Država
  Norway
  Registrovan
  Dec 2011
  Pol
  Zensko
  Zadnji Put Online : @
  Lokacija
  negde iznad zvezda
  Postovi
  59,575

  Uobičajeno Odg: Veverica kao kucni ljubimac

  Ljubimci neverovatne energije

  KANADSKE veverice (Chipmunks) su vrlo zastupljene kao kućni ljubimci, kako u stanu, tako i u dvorištu. Imajući u vidu da u prirodi žive u tunelima ispod zemlje, gde imaju ostave za hranu, kao i veliki prostor u kome im je meko i toplo, u kućnim uslovima im treba obezbediti dovoljno veliki kavez, sa prostorom za trčanje, igru i skrivanje.
  Veverice su vesele i razdragane životinje i moraju negde da potroše energiju koju poseduju, pa bi im običan kavez, bez dodanih elemenata za penjanje, skrivanje i igru bio dosadan. Zato, ako želite da čuvate više kanadskih veverica, i da ih razmnožavate, znajte da im je neophodan zaista veliki kavez ili više manjih, jer nisu naročito društvene, osim u vreme parenja.

  KAVEZ
  Najbolji izbor je žičani kavez sa okcima, ne većim od 1x1 cm, jer se kanadska veverica može provući kroz vrlo male otvore. Nemojte koristiti kaveze sa plastičnom mrežom, jer će ih pregristi i pobeći. Ako planirate da ih držite u dvorištu, podloga mora biti betonirana, kako ne bi bile u prilici da iskopaju rupu i šmugnu. Za velike kaveze u dvorištu planirajte i zatvoreni ulazni deo sa vratima. Na taj način ćete obezbediti da vevrica, ukoliko i istrči dok otvarate vrata, ostane u tom zaštićenom delu. Ako je kavez u kući ili stanu, ne bi trebalo da je manji od metar visine.
  Dodatna oprema podrazumeva grane za veranje i grickanje, jer im zubi stalno rastu, pa moraju da ih troše. U suprotnom će nastati zdravstveni problem. Kućicu za spavanje možete im obezbediti u vidu šupljeg panja. Mekane i tople stvari za ušuškavanje "spavaće sobe" su piljevina, krpice, slama, suvo lišće, vata i sl. Oponašanje tunela koje veverice prave u prirodi može se izvesti pomoću plastičnih kanalizacionih cevi, sa krivinama, čime im se nudi varijanta tunela sa više izlaza i ulaza. Posude sa vodom i hranom treba da budu plitke, teže i stabilne, da se ne bi lako prevrtale. Voda vevericama mora biti stalno dostupna, pa je idelano rešenje pojilica.
  U uglu kaveza treba postaviti posudu sa peskom ili zemljom, koju će veverice koristiti kao svoj toalet. Čiste su životinje i lako se nauče da svoje potrebe obavljaju na predviđenom mestu.
  Čišćenje kaveza treba obavljati bar jednom nedeljno. Za to vreme neka se veverice zabavljaju negde van kaveza. Povremeno im u kavezu promenite dekoraciju ili bar njen raspored, jer im stalna postavka, vremenom dosadi. Nemojte im dirati njihove zalihe hrane, ako ih prave na nekom skorvitom mestu, jer će vas smatrati kradljivcem!

  PARENJE
  Polnu zrelost kanadska veverica stiče sa osam meseci ili godinu dana starosti. Nakon toga mogu da imaju potomke jednom ili dva puta godišnje. Obično se prvi put pare između februara i marta, a drugi put između oktobra i novembra. Postoje i izuzeci od ovog pravila, pa ženka može imati čak i tri legla tokom godine. Na jednog mužjaka idu dve ženke. U vreme parenja ženka je preduzimljivija i doziva mužjaka specifičnim zvucima, koji podsećaju na izgovor "čip, čip".
  Vrlo je teško uočiti razliku u polovima samo gledanjem spolja. Zato je najbolje pitati za savet odgajivača, od koga nabavljate veverice. Mužjaka i ženku treba staviti u isti kavez, dovoljno veliki, jer kreće jurnjava. Posle parenja, ženka ima običaj da ujede mužjaka, čim joj se približi. Ona može biti čak i toliko agresivna da ga izujeda do smrti. Zato je bolje, posle parenja, mužjaka odmah izvaditi iz kaveza ili ako je kavez dovoljno veliki, napraviti pregradu koja će ih izolovati. Nije dobro da mužjak prilazi mladima, jer će se ženka unervoziti, postati agresivna toliko da može izgaziti mlade.
  Ženka nosi mlade oko mesec dana, i vrlo je aktivna za to vreme. Povlači se u svoje sklonište onog dana kada treba da se okoti. Rađa od tri do osam jedinki. Mladunci kanadske veverice se rađaju goli i slepi. Potpuno zavise od majke i prva hrana im je majčino mleko. Karakteristične pruge će dobiti posle deset, dvanaest dana, a zatim počinje i da im raste dlaka. Sa 16 dana starosti, mladi potpuno liče na odrasle jedinke, samo što su mali. Između 26. i 30. dana im se otvaraju oči. Sami počinju da se hrane i izlaze iz skloništa mesec dana posle rođenja.

  IZLAZAK U ŠETNJU
  Veverice svakodnevno treba puštati iz kaveza, kako bi se izjurile. Posvetite im pažnju i uživajte u njihovim vragolijama. Nemojte se iznenaditi ukoliko počnu da se veru po zavesama, ili da kopaju po saksijama cveća, da skaču na luster... jer tako se igraju. Kanadske veverice su odrasle kada napune tri meseca starosti. Zbog toga je dobro nabaviti ih pre tog uzrasta, jer će se lakše prilagoditi na život u domu. Kupite ljubimca kod odgajivača ili u specijalizovanim prodavnicama. Ne nabavljajte odrasle veverice uhvaćene u prirodi, jer su divlje, pa ćete uzalud gubiti vreme, pokušavajući da ih pripitomite.
  Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

  [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

Informacija Teme

Users Browsing this Thread

Trenutno 1 korisnika pregleda ovu temu. (0 članova i 1 gosta)

   

Slične Teme

 1. Kraljevski piton - moj kucni ljubimac
  By S_Lady in forum Zivotinjsko Carstvo
  Odgovori: 0
  Zadnji Post: 02.10.2012, 10:27
 2. Kucni ljubimac - Prijatelj koji vas nikad nece izneveriti
  By Vesna in forum Zivotinjsko Carstvo
  Odgovori: 0
  Zadnji Post: 15.09.2012, 10:16
 3. Idealan kucni ljubimac
  By Vesna in forum Zivotinjsko Carstvo
  Odgovori: 0
  Zadnji Post: 20.02.2012, 19:22
 4. Kucni ljubimac iguana
  By Vesna in forum Zivotinjsko Carstvo
  Odgovori: 0
  Zadnji Post: 20.02.2012, 18:44
 5. Kucni ljubimac, najzdravija igracka
  By Vesna in forum Zivotinjsko Carstvo
  Odgovori: 0
  Zadnji Post: 04.02.2012, 22:55

Članovi koji su pročitali ovu temu : 0

Nemate dozvolu da vidite spisak imena.

Tagovi za ovu Temu

Pravila Postanja

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts


O Nama

  Narodni radio, melem za uši ko ne sluša može da ga nađe na www.radiosumadinac.org

Preporučeni Linkovi

Pratite nas na

Twitter Facebook youtube Flickr DavianArt Dribbble RSS FeedRSS RSS 2.0 XML MAP HTML
Loading...
Svaki korisnik ovog sajta odgovoran je za sadržaj poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za njihov sadržaj. Postavljanjem vaše poruke ili vašeg autorskog dela saglasni ste da ovaj sajt postaje distributer vašeg dela i odričete se mogućnosti njegovog povlačenja ili brisanja bez saglasnosti uprave sajta. Distribucija sadržaja sa ovog sajta je dozvoljena samo u nekomercijalne svrhe, uz obaveznu napomenu da je sadržaj preuzet sa ovog sajta i uz obavezno navođenje adrese RadioSumadinac.org. Kako je sajt ovih dimenzija nemoguće u potpunosti kontrolisati, ukoliko primetite materijal nad kojim Vi ili neko drugi već ima autorska prava, odmah nam se obratite i materijal će biti uklonjen. Za sve ostale vidove distribucije obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od vlasnika Sajta


Optimizovano za rezoluciju: 1920x1080 :: Opera :: Firefox :: Chrome