Afganistanski hrt

Ima svilenkastu dlaku boje peska, koja kod kretanja izgladi njegove obrise. Crno obrubljene oči, plivajuće i tekuće kretanje i visoko podignut i savijen rep sa zastavicom, stvaraju egzotičnu pojavu, koja se ne može videti ni kod jednog drugog psa. Afganistanski hrt seva očima od zadovoljstva prema čoveku uz kojeg trči. Čeoni deo glave je dug, s izrazitim zliskom, pokriven dugom dlakom, koja na vrhu pravi razdjeljak.
Duga svilenkasta dlaka nalazi se i na ušima. Prednje su šape izrazito velike, a zbog guste dlake izgledaju još i veće. Kod tog je psa posebno važno krzno, koje psu daje izgled plemenitosti. Dozvoljene su sve boje.

Idealna visina - 68,5 do 73,5 cm.Težina - 25 do 30 kg. Stepski lovac iz Afganistana se u Europi pojavio tek tridesetih godina ovog stoleća i brzo je postao omiljen zbog laganog kretanja i kuštrave dlake koju nosi kao dragoceni krzneni plašt. Imati afganistanca nije jednostavno, stoga on nikada neće postati modni pas. Njegova glavna karakteristika je nezavisnost. U porodici se nikada ne osjeća podređenim, već je ravnopravan s drugim članovima porodice. Potrebno je puno truda, ljubavi i doslednosti da postane poslušan.
Vrlo je rizično imati tog psa i zato ga nikako ne preporučujem ljudima koji se barem malo ne razumiju u pse. Kada ugleda nešto, što mu se čini vrijednim goniti, ta mu lovina neće pobeći. Svoju obitelj afganistanac voli, njoj je privržen, stoga nije pas koji bi menjao vlasnika. Želimo li mu omogućiti dovoljno kretanja mora sudelovati na trkama. Po naravi je čuvar, potrebna mu je redovita nega. Doseže brzinu do 45 km/h.