Koala

Koale, tipični predstavnici australijske faune, zovu se još i "australijski medvedići". Tako se u govoru često nazivaju, jer podsećaju na male medvede, iako ne pripadaju istoj familiji sisara - oni su, zapravo, torbari. Ove neobične životinjice nastanjuju isključivo prostranstva Australije i nemoguće ih je naći na bilo kom drugom kontinentu, čak ni u zoološkom vrtu! Razlog tome je što se ove životinje vrlo specifično hrane i u tome su veoma izbirljive i isključive - one jedu samo lišće određenih vrsta eukaliptusa koje rastu samo u Australiji.


Odrasla koala dužine je oko 50 cm i teži oko 10-ak kilograma. Novorođene koale dugačke su svega 2 cm i nisu u stanju da žive samostalno, već ih majka stavi u svoju "torbu", naročiti kožni nabor sa prednje strane stomaka (kao kod kengura) u kojoj mladunče ostaje oko 8 meseci.

Nakon što mala koala preraste torbu svoje majke, ona se ipak ne rastaje od nje, već prelazi na njena leđa i na taj način putuje svuda sa njom još naredne dve do dve i po godine, nakon čega počinje svoj samostalan život.