Caplje


Siva čaplja (Ardea cinerea)

Najčešća i najraširenija čaplja u Evropi. Mužjak i ženka su spolja gledano isti. Dok lovi ona stoji uz ivicu vode i vreba. Čim joj riba priđe, ženka se naginje napred i delimično ispruža vrat pre nego sto plen iznenada uhvati, a zatim ga proguta odmah ili ako je riba veća odnosi na kopno. Ova čaplja prva počinje sa gnežđenjem. Mužjak i ženka zajedno grade gnezdo i to na visokom drveću a ređe i na trsci.
Zenka snese 3-5 jajeta.


Velika Bela (Egretta alba)

Veličine je sive čaplje. U XIX veku na hiljade ovih ptica je ubijeno da bi njihova pera krasila šešire dama u Beču i drugim metropolama. Perje joj je sasvim belo a noge i stopala crna. U sezoni gnežđenja dugaćko ukrasno leđno perje visi pozadi preko kratkog repa. Jedinke brane svoju teritoriju u okviru grupe. Gnezdo pravi u šašu i trsci a u retkim prilikama na drveću. Zenka snese 3-4 jajeta a mlade bele čaplje su agresivne što često dovodi do smrti slabijih mladunaca.
Zimi se udružuje u jato od 50-ak ptica radi lakšeg prezimljavanja.


Mala bela (Egretta garzetta)

Za razliku od velike bele, mala bela se ne boji toliko ljudi. Znatno je manja od velike bele. Gnezdo pravi na drveću pored reka i močvara.
Gnezdi se u kolonijama i do 100 parova.
Ženka snese 3-5 jajeta.


Mala žuta (Ardeala ralloides)

Česta ptica, gnezdi se po trsci i žbunovima sa ostalim čapljama. Ženka snese 4-6 modrozelenih jaja. Lovi pojedinačno šćućurena u trsci i u stanju je da satima stoji nepomično čekajući da nešto ulovi. Zbog toga je zovu i '' danguba''.
Kod nas dolazi u aprilu i ostaje do septembra.


Čapljica (Ixobrychus minutus)

Čapljica je najmanja čaplja u Evropi. Gnezdi se pojedinačno u trsci. Ženka snese 2-7 jajeta.
Često lovi u parovima, stojeći u trsci tik jedna do druge.


Gak (Nycticorax nycticorax)

Za razliku od većine ostalih čaplji gak se hrani noću ili u sumrak. Hrani se pojedinačno a gnezdi se u kolonijama sa ostalim pticama. Dobro se penje pa se često može videti po korenju ili granama uz ivicu vode. Kao i velika bela čaplja gak je bio proganjan i ubijan ne bi li se njegova pera našla na šeširima Evropskog plemstva. Gnezdo pravi na drveću i u žbunju a ženka u maju mesecu snese 3-5 jaja.


Bukavac (Botaurus lentiginosus)

Sa prugama i šarama kao i smeđim perjem, bukovac je izvrsno prilagođen životu u trsci i močvari. Nekada je bio česta ptica a danas je ugrožen i spada u zaštićene vrste. Gnezdi se u rano proleće a ženka snese 4-6 jaja. Kad oseti da je u opasnosti ispruža glavu prema nebu i stojeći nepomično u trsci skroz se stopi sa njom, tako da ga je jako teško primetiti.
Zbog toga ga zovu još i nebogled.



Mrka čaplja (Ardea purpure)
Nešto je manja od sive čaplje. Hrani se kao i sve ostale čaplje ribom i vodozemcima. Gnezdi se u manjim kolonijama a gnezdo pravi tik iznad vode gde ženka snese 4-6 jajeta. Nešto je ređa u odnosu na ostale čaplje.