Kucni ljubimac, najzdravija igracka


Присуство кућног љубимца позитивно утиче на одрасле и децу, као и на њихово опорављање од астме и екцема, показују научне студије. Љубимци могу да компензују фрустрације проузроковане потискивањем психолошких потреба.Резултати истраживања на медицинском факултету у Бостону и Синсинатију објављени у стручној литератури, показују да пас може бити користан у ублажавању симптома дечјег екцема.

Према речима стручњака, деца из сеоских средина ређе имају астму него деца у граду управо зато што су више изложена контакту за већим бројем животиња.

Студије рађене у више земаља, међу којима је и Јапан, показују да кућни љубимци могу бити корисни за задовољавање неких психолошких потреба људи, али и за умањивање стреса, од кога данас пати велики део популације у целом свету.

Истраживања показују да је степен анксиозности мањи код одраслих који имају кућног љубимца и закључио да однос са љубимцем може да компензује фрустрације проузроковане потискивањем психолошких потреба, међу којима су непосредна комуникација, додиривање и искреност у манифестацијама осећања.