Par Ajmara papagaja


Raspevani nestaško


Ajmara papagaj dobio je ime po domorodačkom narodu sa kojim je delio teritoriju.

Ova vrsta veoma je popularna među evropskim odgajivačima, a latinski naziv njenog imena je Psilopsiagon aymara ili Bolborhinchus aymara.

U prirodi nastanjuje prostore Bolivije, Čilea i Argentine, odnosno najčešće je prisutan u oblastima sa nadmorskom visinom između 1.800 m i 3.400 metara.

Žive u malim jatima, često u blizini ljudskih naselja. Ptice su dugačke do 20 centimetara i spadaju u grupu manjih papagaja.

Posmatranjem ove vrste stiče se utisak da dominiraju tri boje. izrazito siva boja karakteristika je čeone regije, obuhvata oči i spušta se preko zadnjeg dela obraza, spajajući se sa potiljačim delom i pri tome čini celinu. Zelena boja dominira na krilima i leđima, kao i na gornjem delu repa, a od ramena prema donjem delu abdomena je žuto-zelena nijansa. I perje koje prekriva butni deo noge istovetne je boje. Rep je dugačak i tamnozelen. Lice, grlo i grudi su prljavo-bele boje, a ova nijansa nema jasne granice na prelazima. Kljun je boje roga, noge su boje mesa, a nokti crni. Ženke su obojene slabijim intezitetom sive boje, a i belo-siva boja na licu i grudima zauzima manju površinu.

Ove ptice odlikuje brz i diskretan let. Oglašavaju se slično dobro poznatim papagajima tigricama, koji su veoma popularni u našim domovima. Ako se njihovo oglašavanje pažljivo sluša, primećuje se znatno širi spektar melodija na repertoaru. Zato su veoma zanimljive za držanje u kući.

Za uspešan odgoj ove vrste papagaja neophodna je raznovrsna ishrana, koja uključuje: proso, kanarinsko seme, zob, niger, voće, povrće i uobičajene zelene biljke koje su uobičajena hrana drugim vrstama papagaja.

Ajmare veoma vole i sveže pupoljke u prolećnom periodu. Kao dodatak u ishrani neophodna im je mineralna smeša. Temperatura vazduha u prostoriji u kojoj borave u zimskom periodu ne sme da se spusti ispod 10 stepeni.

Ovi papagaji tolerišu prisustvo drugih ptica, a preporučljivo je odgajati ih isključivo u parovima. Za upešan odgoj ajmare neophodan je prostor, a dimenzije kaveza ne treba da budu ispod 1x0.5x0.5 metara. Ukoliko se odlučite za razmnožavanje ovog papagaja, preporučuje se kućica dimenzija 20x20x30 cm, sa otvorom veličine 5 cm, smeštenim u gornjem delu kućice. Za podlogu u gnezdu koristi se piljevina.

Ženka polaže između 4 i 6 jaja, a inkubacioni period prosečno traje 21 dan. Mlade ptice sposobne su za samostalan život nakon šest nedelja. Polno zrele karakteristike stiču sa 8 meseci, ali ukoliko želite dalju reprodukciju treba sačekati novu sezonu, odnosno da navrše godinu dana.

Rado se kupaju i u kavez im treba postaviti adekvatnu posudu sa vodom. Veoma su pokretljivi, dobri su letači i veselo lete volijerom. Kao i većina papagaja, vole da se veru ukoliko u volijerama postoje uzdužno postavljeni drveni elementi koji će im dočarati prirodan ambijent i omogućiti zabavu. Ajmare ne spadaju u destruktivne papagaje, ali im zbog kljuna treba obezbediti mekano drvo.


Zabava

Ajmare su veoma zanimljive ptice o kojima se, nažalost, malo zna. Lako se naviknu na život u stanu i na ukućane, a ukoliko im pružite dobru negu i poklonite dovoljno pažnje, uzvratiće bezazlenim nestašlucima i pevanjem skladnih melodija.


Alkica

Papagaji ove vrste nalaze se na CITES II listi. Ptice se u prvim danima života moraju prstenovati alkicom prečnika 4 mm, što je zakonom propisana mera. Ajmara za sada nema mutacije.