Botije ribice


Pametni čistači akvarijuma

Neke ribice drže se u akvarijumima i iz praktičnih razloga, naročito higijenskih.

Kao čistači, najpoznatije su botije, koje pripadaju familiji Cobitidae.

Vole da jedu puževe koji se prenamnože u vodi, i to tako što ih isisavaju iz ljuštura.

Manje po veličini i ređe zastupljene u akvarijumima su Botia dario i Botia striata, a češće su Botia macracantha.

Botia dario maksimalno naraste do 15 cm. Ove ribice udružuju se u jata, pa ih treba držati u grupama od barem 4 jedinke. Akvarijum za njihovo držanje treba da bude prostran, sa dosta mesta za skrivanje. To mogu biti panjevi, kamenje u vidu stena, glinene posude i slično. Podloga u akvarijumu treba da bude od sitnog kvarcnog peska, koji nije oštar, jer ove ribe vole da kopaju i skrivaju se u podlozi. Odgovara im mekša do srednje tvrda voda, maksimalno dH12, temperature od 23 do 28 stepeni C i pH 6.5-7.5. Minimalna zapremina akvarijuma mora da bude 100 litara. Ove ribe danju se skrivaju, a noću su aktivne.

Botia striata spada u miroljubive ribice i živi u jatima koja ne treba da broje ispod 5 jedinki. Narastu do 10 centimetara. Odgovara im mekša do srednje tvrda voda ispod dH12, temperature od 23 do 28 stepeni C i blago kisela voda, pH oko 7. Vole da jedu male puževe, ali im to nije jedina hrana. Pogoduje im podloga koja nije oštra, jer takođe voli da kopa po podlozi kao i Botia dario. Dekor akvarijuma treba da obezbedi skrovita mesta. Rado će uzimati i hranu u tabletama, larve komaraca i dafniju. Od povrća vole kolutiće krastavca.

Botia macracantha poznata je i pod imenom riba klovn, kako je još zovu zbog njenog ponekad teatralnog ponašanja u akvarijumu. Od prethodnih vrsta botija, ona je najveća i naraste do 50 cm, zbog čega treba obezbediti veliki akvarijum. To je riba dna i odgovara joj temperatura od 24 do 30 stepeni C, voda meka do srednje tvrda, dh 8 do 12, pH 6 do 7.5. Uživa u društvu pripadnika svoje vrste i voli da se krije, pa akvarijum treba da ima skrovita mesta. Potiče iz potoka pa voli jače strujanje čiste i kiseonikom bogate vode u akvarijumu. Pri lošim uslovima ili nagloj promeni hemizma vode u akvarijumu, podleže poznatoj bolesti belih tačkica. Botia macracantha nikada se nije izmrestila u akvarijumskim uslovima, zbog čega i ne postoje njeni varijeteti. Ove ribice dospeju u akvarijum obično kao jedno od rešenja za veliki broj puževa. Takođe su i dugovečne: žive do 20 godina. Pošto imaju naviku da buše listove širokolisnih biljaka, treba im ponuditi i hranu biljnog porekla.


Regulatori

Ponekad je botijima potrebna pomoć u vidu razbijanja ljuštura puževa, u čemu im možemo pomoći. Oce ribice nikad ne pojedu sve puževe u akvarijumu, već će ostaviti određeni broj da se razmnožava, čime obezbeđuju hranu na duži period. Zato je bolje prozvati ih regulatorima količine puževa u akvarijumu