Kraljevski piton (Phyton regius) je među ljubiteljima zmija vrlo zastupljen kućni ljubimac.
Kraljevski pitoni su relativno mirne i staložene zmije, ali ne vole previše fizičke kontakte. Ukoliko krenete s privikavanjem na dodir dok je zmija mlada, imate prilične šanse za uspjeh. Pažljivim promatranjem zmije vrlo brzo možete otkriti kuda se voli kretati, što voli jesti i gdje se voli sunčati.

Neotrovna je zmija podrijetlom iz Afrike. Zbog svojih dimenzija (konačna dužina tijela je između 1 i 1,5 metar), relativno mirnog i staloženog tempermenta odličan je izbor za terariste početnike kao i za „veterane“ teraristike. Skromnih je prohtjeva po pitanju smještaja i hrane. Od zmija, pa tako ni od kraljevskog pitona, ne treba očekivati privrženost iako oni prepoznaju vlasnika i reagiraju na njegovo prisustvo.

Prirodno stanište Kraljevskog pitona su tropske šume i suhe savane zapadne i centralne Afrike. Obitavaju i na tlu i na drveću. Ove zmije aktivne su u sumrak i po noći, dok se danju odmaraju i spavaju.
Minimalna dimenzija terarija za Kraljevske pitone je 120x60x60 cm. Najbolja podloga za terarij je mješavina treseta, coco bricka i chip barka. Idealna visina podloge je 10 cm. U terarij je potrebno postaviti nekoliko grana po kojima se zmija može penjati. Terarij mora imati vlažni i suhi dio. U vlažnom dijelu potrebno je osigurati posudu (bazen) s dnevno svježom vodom koji se prilagođava veličini zmije. Temperatura suhog dijela, odnosno mjesta za sunčanje treba biti u rasponu od 27°C do 35°C po danu, dok je po noći potrebno osigurati 20°C do 25°C. Temperatura vlažnog dijela mora biti oko 25°C.
Temperaturu osiguravamo terarijskim grijačima (kabelski ili pločasti grijač) te lampama s usmjerenim svijetlom koje se postavljaju iznad mjesta predviđenog za sunčanje. Osim temperature bitan parametar je i vlaga zraka koja se mora održavati u rasponu od 75% do 85%. Vlaga zraka se regulira evaporacijom vode iz bazena kao i prskanjem terarija. Terarij je potrebno prskati (ovlaživati najmanje svaki drugi dan, odnosno po potrebi u ovisnosti o trenutnoj vlazi zraka u terariju. Osim reflektorske lampe s usmjerenim svijetlom iznad mjesta za sunčanje terarij treba osvijetliti specijaliziranim fluo cijevima koje emitiraju UVA/UVB dio spektra.

Ako se pravilno hrane, kraljevskim pitonima tijelo postane lijepo oblikovano ioblo. Prehrana zmija je poprilično jednostavna. U prirodi jedu male glodavce, a pojesti će i pticu ako je uspiju uhvatiti. U zatočeništvu osnovnu hranu predstavljaju miševi i štakori što ovisi o veličini zmije. Kraljevski pitoni poste od listopada do travnja kada dnevna temperatura ne bi smjela prelaziti 32°C. Kako bi se agresija Vaše zmije svela na najmanju moguću mjeru hraniti je možete izvan terarija u priručnoj kutiji čime se zmiju navikava na kontakt, a ona sama se osječa sigurnom i izvan terarija.

Kako su zmije uglavnom vrlo otporne životinje i rijetko obolijevaju najvažnije je održavati higijenu terarija na način da se iz terarija redovito uklanja izmet i presvučena koža te redovito mjenja podloga i osigura dnevno svježa voda.

Kraljevski pitoni su spolno zreli u dobi od 3-5 godina. Prve tri godine života rastu u prosjeku 30-ak centimetara godišnje.

Kraljevski pitoni nisu baš socijalna bića, ali ukoliko se navikne na svog vlasnika, njima se može manipulirati bez većih poteškoća. Potrebno je naglasiti da mogu biti i agresivni ukoliko smatraju da je ugrožen njihov teritorij te pogotovo za vrijeme presvlačenja.

[Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ]
Moja ljepotica - Tally