Savet strucnjaka - Da buve ne muce kuce


Buve jesu male, ali stvaraju velike probleme kućnim ljubimcima i njihovim vlasnicima.
Evo šta stručnjaci savetuju kako da se oslobodite malih krvopija.


Buve su insekti tamnosmeđe boje, koji parazitiraju na životinjama i hrane se krvlju sisara i ptica. Postoji više vrsta buva i svaka vrsta ima svog vrsno-specifičnog domaćina, ali bez obzira na to parazitiraće na psima i mačkama.
U zavisnosti od veličine životinje i broja buva, simptomi variraju od blage do izrazito jake iritacije s češanjem, crvenilom i opadanjem dlake. Životinje se mogu senzibilizovati na slinu buve, pa nastaje alergijski dermatitis (vrlo čest problem). Velike invazije buva kod mladih životinja mogu izazvati fatalan ishod zbog anemije.
Nije tajna da je eliminacija ovih napasnika dugotrajan i složen postupak, jer buve nisu samo na životinji već i u prostoru u kojem životinja boravi.

- U okolini nalazimo razvojne oblike buva, a na svaku buvu dolazi oko hiljadu razvojnih oblika (jajašca, larve, lutke...). Zato je potrebno istovremeno tretiranje i životinje i prostora u kontinuitetu od više nedelja ili čak meseci. Prostor je poželjno redovno usisavati jer je na taj način moguće ukloniti i oko 50 odsto jajašaca. Takođe, potrebno je i tretiranje prostora hemijskim sredstvima. Stare ležajeve za kućne ljubimce bolje je zameniti novim .
Životinje treba tretirati antiparaziticima koji deluju na buve, a nisu štetne po samu životinju.
- Na tržištu takvih preparata ima puno i dolaze u različitim oblicima (sprej, ampulice, šamponi, prah). Nijedno sredstvo, nažalost, ne deluje na sve razvojne oblike. Međutim, ukoliko se koristi antiparazitik produženog delovanja, razvojni oblici će vremenom sazreti i doći u kontakt s antiparazitikom koji će ih uništiti.
Nakon što se problem s buvama reši potrebno je redovno nanositi zaštitna sredstva kako bi se sprečila mogućnost povratka u pređašnje stanje.