Najstarija rasa golubova - Portugalski prevrtac

Neverovatna eleganca i lepota

Portugalski prevrtači su najsitnija rasa golubova na svetu, ako se izuzmu minijaturne egzotične rase ove vrste ptice. Dugi su svega 25 cm, a masa tela im je oko 200 g, sa dozvoljenim odstupanjima od plus ili minus 25 grama. U njihovom odgoju i selekciji teži se ka jedinstvenoj minijaturnosti i prednost se uvek daje sitnijim jedinkama.


Poreklo

Smatra se da je stvaranje rase počelo u osamnaestom veku, ali o tome ne postoje pisani i sačuvani tragovi. Prvi podaci potiču iz 1905. godine, kad je zabeleženo da su se portugalski prevrtači mogli naći na tržnici Sro bento u Lisabonu. Standard za ovu rasu prvi put je napravljen 1926. godine, a zvanično je objavljen naredne godine. Najzaslužniji za dalji razvoj portugalskih prevrtača je Antonio Pita, koji je proučavao njihov istorijat, razvoj i odlike. O tome je pisao, dopunio stari standard i praktično izradio novi za portugalske prevrtače koji je 1953. godine prihvatila Asocijacija za avikulturu Portugala. Taj standard ostao je maltene isti do današnjih dana. Po njemu, u osnovi portugalskih prevrtača su stari, lokalni golubovi koji su oplemenjivani ukrštanjem sa starim, prvobitnim tipovima engleskih tiplera, a udeo u tome imali su i francuski prevrtači, engleski kratkokljuni golubovi, po nekima čak i birmingem roleri.
Prvobitni portugalski prevrtači bili su: plavi, tigrasti, crveni, žuti, a 1926. godine bilo je i golubova u boji (najčešće crvenih i žutih) sa belim tačkama u predelu ramena i gornjeg dela krila, kakvi postoje i sada. Ostalo je zabeleženo da je u portugalskom gradu Sro Joro u Madeiri bilo čisto belih portugalskih prevrtača.
Danas se portugalski prevrtači masovno gaje u čitavom Portugalu, a 1978. godine su izvezeni u Nemačku. Ima ih i u Belgiji, Holandiji, Švajcarskoj, Francuskoj, gde su ih uglavnom raširili Portugalci koji tamo rade. Ranije su portugalski prevrtači imali izuzetne letačke i akrobatske sposobnosti, ali danas ih sve više drže zbog interesantnih boja i minijaturnosti, što ih čini atraktivnom izložbenom rasom.


Karakteristike

Portugalski prevrtači su sitni golubovi, kratkog tela i malog repa. Glava im je okruglasta, bez kape, sa blago ispupčenim čelom. Kljun je srednje dug, tanak i usađen na glavi, pod pravim uglom. Boja kljuna je usklađena sa bojom perja i ide od svetle pa do crne. Oči su bistre, biserne, bez obzira na boju ptice, a mali, tanki očni okviri su različito obojeni, od sivo-crnih pa do potpuno svetlih, što je opet usklađeno sa bojom perja. Grudi su široke i nošene malo istureno. Krila su duga, dosežu skoro do kraja kratkog repa i nošena su uz telo.
Gaje se u mnoštvu boja, a posebno su cenjeni trobojni, almondi. Ta boja nasleđena je od engleskih kratkokljunih golubova, te francuskih prevrtača koji su često trobojni. Poslednjih godina selekcija je usmerena na dobijanje čistih, pravilnih boja, pošto su zbog minijaturnosti portugalski prevrtači interesantni za izložbena prikazivanja.


Tehnika

Portugalski prevrtači dugo i visoko lete, pri letu i prevrću, praveći salto unazad preko repa. Okretu prethodi lagan udar krilima, pa kratko jedrenje sa ispruženim krilima, nakon čega sledi pun okret unazad, bez gubljenja na visini. Višestruki okreti, tzv. rolanje, nisu karakteristični za portugalske prevrtače, a ako to čine, smatraju se nečistokrvnim.
Kao portugalski prevrtači, maltene na identičan način, prevrću i njihovi preci, francuski prevrtači. Na let se obično puštaju manja jata portugalskih prevrtača, koja čine 7 do 15 golubova, jer tada na najlepši način izvode akrobatske figure pri letu.