Alergijske reakcije


KAKO DA SE IZBORITE SA DERMATITISOM IZAZVANIM UJEDOM BUVE, RASPROSTRANJENOM KOŽNOM BOLEŠĆU VAŠE MAČKE


Alergijski dermatitis ili ekcem, odnosno zapaljenje kože izazvano ujedom buve, kod mačaka je veoma rasprostranjena kožna bolest praćena svrabom, a izaziva je preosetljivost na proteine iz pljuvačke koje buva luči prilikom ujeda. Poznato je petnaest izazivača alegrije prisutnih u pljuvački buve, a svaki od njih dovodi do alergijske reakcije kod mačke.


Dovoljan je i jedan ujed buve da izazove alergijsku reakciju kod vaše ljubimice. Ne postoji posebna sklonost ka alergiji na buve kad je reč o polu mačke ili rasi. Jedino je ustanovljeno da su mačke mlađe od godine manje sklone alergiji.
U toplijim krajevima buve su aktivne tokom cele godine, a u hladnijim oblastima aktivne su samo u letnjim mesecima, dok broj buva u hladnijim krajevima dostiže maksimum krajem leta i početkom jeseni.

Simptomi alergije


Simptomi koji se javljaju kod mačke zavise od stepena njene osetljivosti, a najuobičajeniji su:
Često češanje, lizanje i grickanje krzna, naročito oko vrata, na leđima i u korenu repa.
Čirevi na koži, naročito oko vrata.
Plikovi ili tragovi zarastanja rana na koži.
Proređivanje dlake na napadnutim mestima.
Ako se mačka jako češe, može da ošteti kožu, što dovodi do dodatne zaraze bakterijama. Takvi delovi kože postaju crveni i na njima se vidi upala, a iz njih se oseća neprijatan miris.
Prisustvo buva ili buvljeg izmeta. Buvlji izmet je crveno-crne boje i sličan je zrnu bibera. Buve i njihov izmet lakše je opaziti na mačkama koje imaju svetliju dlaku.
Ako ne možete da otkrijete tragove prisustva buva na mački, pregledajte mesto na kome spava, jer se tu mogu pronaći tragovi buvljeg izmeta. Ako prostirku na kojoj mačka spava blago udarate ili tresete iznad komada papira, pa blago poprskate vodom, mogu se pokazati crvene tačke. To znači da su u prostirci na kojoj mačka spava prisutna jaja buva.

Postavljanje dijagnoze


Ako pretpostavljate da je mačka alergična na buve, potrebno je da je odvedete veterinaru koji će ustanoviti da li taj problem postoji. Veterinar će prvo obaviti spoljni pregled vaše ljubimice i postaviti pitanja u vezi sa onim što ste zapazili. Dijagnoza se obično postavlja već prilikom pregleda, jer se vidi da tragovi alergije postoje oko leđa i korena repa, a često su prisutni i plikovi oko vrata. Mogu se primetiti i buve, ili buvlji izmet u dlaci mačke. Ali, treba imati da umu da je u nekim slučajevima dovoljan jedan ujed buve da izazove alergijsku reakciju i alergijski dermatitis, a pojedine mačke su toliko revnosne i delotvorne što se tiče uklanjanja buva prilikom lizanja krzna da je prisustvo tih napasnica ili njihovih tragova teško ustanoviti. U pogledu uklanjanja buva i njihovih tragova posebno su efikasne mačke koje imaju preterano osetljivu kožu i često se ližu.


Pošto postoje i mnogi drugi uzroci zbog kojih se kod mačke javio dermatitis, veterinar može preporučiti i pregled uzoraka kože. U tom slučaju, potrebno je obrijati delove kože i na svako mesto ubaciti malu količinu alergena, zapravo uobičajenog izazivača alergije, da bi se videlo da li mačka reaguje na njih.
Postoje i specijalne analize krvi zahvaljujući kojima se može utvrditi da li je mačka alergična na buve.

Lečenje dermatitis


Veterinar će običnim pregledom mačke ustanoviti da li ima dermatitis izazvan alergijom na buve, na šta ukazuju očigledni znaci. Međutim, kod mačaka koje su izuzetno osetljive na ujed buva, neće biti lako ustanoviti njihovo prisustvo. Takve mačke se preterano često i savesno ližu. U tom slučaju, da bi se pouzdano utvrdilo da li je mačka alergična na ujede buva ili je u pitanju nešto drugo, potrebno je da se analizira i uzorak kože.


Što se tiče dermatitisa izazvanog alergijom na buve, jedino trajno rešenje koje će osloboditi vašu ljubimicu tog problema je da potpuno uklonite buve iz njenog krzna i iz sredine u kojoj mačka živi, a zatim da sprečite da dođe do ponovne infekcije. Sprečavanje ponovne infekcije treba da obuhvati postupak s mačkom i njenim okruženjem, pre svega sa mestom na kome spava. Veterinar će preporučiti koji je najpogodniji preparat za zaštitu od buva, pa ćete ga nabaviti u zoo-radnji.
Ako dođe do infekcije zbog toga što je mačka suviše grebala ili grickala svoju kožu pokušavajući da se odbrani od buva, potrebno je davanje antibiotika, korišćenje posebnog medicinskog šampona za kupanje mačke ili upotreba proizvoda koji se nanose na kožu.


Antihistamini, tablete ili injekcije steroida mogu se prepisati da bi se upala kontrolisala, a češanje proredilo. Ali, steroidi mogu dovesti do pojave dodatnih efekata, pa ih je potrebno koristiti što kraće i u što manjim količinama i obustaviti njihovu upotrebu čim se reši problem sa buvama.


Injekcija koja ublažuje upalu može se dati da bi se smanjio svrab.
I kod bakterijskih infekcija koje su posledica dermatitisa izazvanog alergijom na buve mogu biti propisani antibiotici.


Ako kod mačke postoji dermatitis izazvan alergijom na buve, potrebno je i lečenje od pantljičare, jer ukoliko prilikom lizanja dlake mačka proguta buve, može ih uneti u sebe.

Brižljiva kontrola


Kako sprečiti pojavu dermatitisa izazvanog ujedom buva?
Najbolji način da mačku potpuno zaštitite od prisustva buva ili ograničite njihovo prisustvo sastoji se iz vrlo brižljive kontrole. Postoji čitav niz proizvoda, počevši od ogrlica koje štite od buva do proizvoda koji se nanose na kožu mačke ili se daju u obliku pilule.


Mere bezbednosti prilikom odbrane od buva:
Ako koristite proizvod koji se stavlja na krzno mačke, izbegavajte da je kupate, jer ćete ga možda isprati.
Nemojte mešati razne proizvode dok se ne posavetujete sa veterinarom, jer to može dovesti do povećanja količine sastojaka koji otrovno ili odbojno deluju na mačku.
Na mačkama nemojte koristiti proizvode protiv buva kod pasa, jer sadrže sastojke koji su veoma otrovni za mačke.


Vera Ilijin/zov.rs