Zika virus preti i ljubimcima


MODIFIKOVANI TIGRASTI KOMARCI NISU SAMO OPASNOST PO LJUDE

Strah od epidemije zika virusa, koji prenose tigrasti komarci zahvatio je ceo svet. I jedna od najčešće korišćenih novih reči u svetu ovih dana je naziv tropske šume Zika u Ugandi. Tamo je 1947. među majmunima otkriven virus nazvan po mestu nalaza. Tokom narednih 60 godina, zika virus je vrlo retko pogađao ponekog čoveka, što je bilo u sferi interesovanja samo uskog kruga stručnjaka. Van pažnje šire javnosti ostale su i lokalne epidemije zika groznice, prva na pacifičkom arhipelagu Jap Pacifiku 2007, sa više hiljada obolelih, a zatim niz sličnih epizoda u jugoistočnoj Aziji i Africi. Ni epidemija u Brazilu, prepoznata još u maju 2015. nije odmah izazvala uzbuđenje van medicinskih krugova. Situacija se naglo izmenila...


Svetska zdravstvena organizacija zvanično je upozorila Evropu da se pripremi za mogućnost širenja zika virusa, posebno zbog činjenice da je opasan po ljude, pa se nameće pitanje u kojoj meri predstavlja opasnost za kućne ljubimce.


Veterinari širom sveta nemaju jasan ni konkretan odgovor, osim da je to teoretski sasvim moguće. Životinje, pa i kućni ljubimci, mogu biti zaraženi zika virusom, ali dokaza za to nema. Ne zna se ni kako treba postupati u slučaju da se ljubimac zarazi zika virusom. Sve se svodi na savete kako kućne ljubimce zaštititi od uboda komaraca, posebno u krajevima gde je konstatovano prisusustvo ovog virusa.


Ukratko, razloga za paniku nema, ali ljubimce redovno treba tretirati sredstvima koja odbijaju komarce. Da ne bi bilo zabune, to treba činiti sredstvima namenjenim kućnim ljubimcima, a ne repelentima koje za borbu protiv komaraca koriste ljudi.


Jedan od vodećih svetskih veterinara dr Erni Ward smatra da bi kućne ljubimce trebalo preventivno prskati sredstvima koja odbijaju komarce, jer oni ne prenose samo zika, već i druge viruse. U okviru analiza mogućnosti prelaska zika virusa na životinje ustanovljeno je da su majmuni najosetljivija kategorija. Pogotovo što i same larve komaraca mogu biti prenosioci zika virusa, a u telo životinje mogu na taj način dospeti preko vode i hrane. Veterinari zato stalno upozoravaju vlasnike kućnih ljubimaca da ih ne izlažu dodatnom riziku i ne vode sa sobom u zone gde bi i vlasnici bili izloženi opasnosti da se zaraze zika virusom.


Zbog svega toga, Svetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da će održati vanredno zasedanje Međunarodnog odbora za zdravstvene regulacije, na kom će se raspravljati o eksplozivnom širenju zika virusa širom američkog kontinenta. Prema njihovom mišljenju, virus ima potencijal da dostigne razmere pandemije, pa će glavni zadatak ove organizacije biti da utvrdi zašto je došlo do epidemije, kako bi virus mogao da se suzbije.


WHO je najviše zabrinuta iz četiri razloga: moguće povezanosti infekcije sa poremećajima pri porođaju i neurološkim sindromima, potencijala za međunarodno širenje infekcije, nedostatka imuniteta u novopogođenim oblastima i zbog nepostojanja vakcine ili određene terapije, kao i brzih dijagnostičkih testova.


Zika virus kao da se stvorio niotkud, iako je, da ponovimo, prvi put otkriven još 1947. godine. Zaraženi ovim virusom su se sporadično pojavljivali u Africi i južnoj Aziji. U Brazilu je od oktobra prošle godine rođeno 4.000 beba sa mikrocefalijom, što najbolje govori koliko je situacija sa zika virusom ozbiljna.


Ipak, svi ukazuju na firmu „Oxitec“ koja je svoju prvu farmu genetski modifikovanih komaraca otvorila u Brazilu još u julu 2012. godine, s ciljem istrebljenja denga groznice. Inače, ovu groznicu šire isti komarci koji šire i zika virus. Do jula 2015. godine, kratko pošto su genetski modifikovani komarci prvi put pušteni u divljinu u Brazilu, „Oxitec“ je ponosno objavio da je smanjio broj komaraca koji šire denga groznicu, za više od 90 odsto.


Iako zvuči kao izuzetan uspeh, mora se uzeti u obzir alarmantna mogućnost - priroda uvek pronađe način, te se pokušaj kontrole denga groznice Brazilcima obio o glavu zika virusom. Pa, čak, ukoliko dođe do pandemije koju mnogi najavljuju, doveo je u pitanje i dolazak brojnih sportista na predstojeće Olimpijske igre. Amerikanci su prvi izrazili bojazan...


S. Š./zov.rs