Zdravo Gost, ako čitate ovo, to znači da niste registrovani. Kliknite ovde da se registrujete u nekoliko jednostavnih koraka, uživaćete u svim odlikama našeg Foruma. Imajte na umu da su zabranjeni nepristojni ili besmisleni nikovi (bez brojeva ili slova nasumice).
Obroci po savesti
Povecaj Tekst Smanji Tekst

  1. Dobro Došli na Radio Šumadinac forum.

    Trenutno pregledate forum naše zajednice kao gost, što vam daje ograničen pristup većini diskusija. Registacijom koja je besplatna dobijate mogućnost da postavljate teme, privatno komunicirate sa drugim članovima (PP), odgovarate na ankete, uploadujete, i pristup mnogim drugim posebnim delovima. Registracija je brza, jednostavna i apsolutno besplatna i zato Vas molimo, pridružite našoj zajednici danas!!

    Ukoliko imate bilo kakvih problema sa procesom registracije ili vašim nalogom za prijavljivanje, kontaktirajte nas.
+ Odgovor Na Temu + Kreiraj Novu Temu
Prikaz rezultata 1 do 2 od 2
  1. #1
     OFF 
    VIP
    Poeni: 406,386, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 99.9%
    Dostignuća:
    OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
    Nagrade:
    Posting Award
    Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
    Država
    Norway
    Registrovan
    Dec 2011
    Pol
    Zensko
    Zadnji Put Online : @
    Lokacija
    negde iznad zvezda
    Postovi
    59,575

    srce Obroci po savesti

    Obroci po savesti



    Sa ulaskom u 21. vek očekivali smo da se u svim aspektima života dogode stvari koje će nam, s jedne strane, olakšati život, a s druge objasniti mnogo toga što nas je zbunjivalo. Internet koji se duboko ukorenio u našim životima činio se kao svetlo u tunelu koje, ne samo da je nadohvat ruke, već i predstavlja neprikosnoveno rešenje.


    Kontaktirajući sa ljudima koji imaju pse, iz domaćeg okruženja, ali i iz inostranstva, zaključujemo da stvari postaju složenije, umesto da se uproste. Čuvanje ljubimca sada je prava zapetljancija koju, ukoliko ne pratimo najnovija dostignuća nauke i tehnike, nećemo moći da shvatimo.


    Nekad mleko, a sad...


    Mnogi mladi odgajivači, surfujući svemoćnim Internetom, shvataju da je ishrana štenaca nemoguća ako se ne koriste razni impamili ili kako se već zovu zamene za mleko. Nažalost, ne znaju da je jedan „zaludni“ profesor fakulteta Veterinarske medicine pre četrdesetak godina dao recept za zamenu mleka za štenad.

    Naravno, to i dalje piše u jednoj staroj, gotovo nedostupnoj knjizi koju je napisao dr Vladimir Litričin, a znamo da stručna literatura nije previše popularna. Problem, u stvari, nastaje ukoliko izbegavamo jednostavna rešenja i okrećemo se filozofiranju, poput onoga da je mleko opasno za štence jer mogu da dobiju gliste, ili kao druga krajnost, da je mleko najbolja hrana za mladunce. I u jednom i u drugom slučaju postoje promašaji.

    U prvom, mleko nije uzrok pojave glista, osim ako je kuja zaražena ovim parazitima koji se mlekom prenesu i na njen podmladak. Kravlje mleko ne može da bude uzročnik pojave glista.

    U drugom slučaju, kada štene napuni dva meseca i već samostalno jede, mleko sve manje ima pozitivan uticaj na njegov dalji razvoj. To je i logično, jer mleko je prva hrana i služi samo dotle dok pas ne počne sam da se hrani.

    Druga priča je s mlečnim proizvodima, kao što su jogurt i kiselo mleko, jer su oni po sastavu bitno drugačiji i mogu da budu deo obroka psa, ali vodite računa da ih ne dajete ljubimcu direktno iz frižidera. Sve ostalo zavisi od toga da li pas voli mlečne proizvode ili ne.

    Ima ljubimaca kojima to smeta, jer nemaju dovoljno enzima koji to mogu da vare, ili postoji netolerancija prema mlečnim proizvodima. U ovim slučajevima javlja se proliv ili loše varenje, ali onda otkrivamo novu nepoznatu u jednačini. To je sam vlasnik koji potpada pod uticaj onoga što piše na deklaraciji, a ne obraća pažnju na to čime i kako hrani ljubimca.


    Kao što smo već mnogo puta pokušali da objasnimo, deklaracije se ne pišu da što lepše obasjaju proizvod već da zasene kupca koji će jednostavno biti oduševljen kvalitetom. Mnoge preporuke za ishranu štenadi prosto nameću količine koje treba dati u obroku.

    Ako poverujemo proizvođaču hrane, štenetu na početku treba dati količinu kako je napisano na deklaraciji. Ali, to samo u prvih nekoliko dana. Nakon toga, izgled i ponašanje psa će nam reći šta da radimo dalje. Ukoliko je on non-stop gladan, preporučena količina ne može da ga zasiti. Ako možemo da mu prebrojimo rebra, dobija nedovoljno hrane za psa koji raste.

    S druge strane, ako ljubimac „mrljavi“ obrok ili rebra ne možemo da nađemo od masnih naslaga, vreme je mu da smanjimo količinu hrane. Dakle, valja uraditi ono što modernom vlasniku najteže pada - treba pratiti razvoj psa i ne pokušavati da ga prilagodimo papiru, već obrnuto.
    Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

    [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  2.    Linkovi Sponzora

    SRB HOST

  3. #2
     OFF 
    VIP
    Poeni: 406,386, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 99.9%
    Dostignuća:
    OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
    Nagrade:
    Posting Award
    Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
    Država
    Norway
    Registrovan
    Dec 2011
    Pol
    Zensko
    Zadnji Put Online : @
    Lokacija
    negde iznad zvezda
    Postovi
    59,575

    srce Odg: Obroci po savesti

    Bauk zvani koska


    S vremena na vreme, mi vlasnici koji ljubimcima dajemo koske, počnemo da se preispitujemomožemo time da naudimo. I ne razmišljajući, odmah posle ovoga uzimam prvu kost koja mi padne pod ruku i odem do svoje petogodišnje kuje, kojoj sa ledenom mržnjom u očima dajem ovu „poslasticu“. Pas je, naravno, glup i s poverenjem uzima kosku koju potom u ležećem položaju, na travi, sa uživanjem oglođe za nekoliko minuta.

    U početku sam pokušavao da joj objasnim kako treba da se okane te ružne navike i kako treba da pređe na razne veštačke zamene koje joj čiste kamenac sa zuba i sprečavaju paradentozu, ali avaj, pogrešno vaspitanje je uzelo danak, pa razne plastične kombinacije ne želi ni da pogleda. Navukla se na koske od malena i sad umem da pročitam pogled koji kaže: „Htela bih da se hranim zdravo, ali je ovo jače od mene“.


    Jasno vam je da je ovo bila ironija i da ćemo s godinama koje dolaze imati sve više problema sa paradentozama kod psa, ispadanjem zuba, karijesom i sličnim. Ne kažem da će koske to rešiti, ali će „naopaka“ ishrana izazvati posledice, bogomdane za sve one koji se bave psećim problemima.


    Kada su konkretno koske u pitanju, činjenica je da velika količina može da izazove gadan zatvor, koji može da bude veoma problematičan. Postoji mišljenje kako koske mogu i da se prepreče u ustima, ili da pocepaju creva. Ukoliko se pas suvo zakašlje, eto problema zbog kostiju i malo ko pomisli da je možda reč o traheitisu ili bronhitisu. A tu su i „najsmrtonosnije“ od svih, riblje kosti. Pokušavao sam da objasnim nekim ribarima da riba, koju su upravo ulovili i dali psu, nikako ne može da naškodi. I iz inata, već sledećeg dana su isto uradili.


    Sve u svemu, internet je mesto gde se može pročitati svašta. Postavlja se pitanje koji filter treba iskoristiti da bi se odvojilo bitno od nebitnog ili pametno od glupog. Ne ulazeći u to da mnogi ljudi poseduju nekakvo iskustvo u radu sa psima, smatram da je pametnije verovati osobama od nauke nego neukima, kao i da je dobro pogledati šta nude razni proizvođači, ali ne poverovati u sve što kažu. A kad malo bolje razmislim, nikako da shvatim kako su psi preživeli prethodne vekove bez modernih dodataka ishrani. Verovatno zato što su ih pustili da budu životinje i da se bore za sopstveni opstanak, bez mešanja čoveka.

    Termička obrada


    Jedini problem koji sveža riba može da napravi psu je prenošenje potencijalnih parazita. Zato je poželjno da se riba skuva ili isprži kako bi se termički obradila. Štencima ne treba nuditi veće kosti, ali odrasli ljubimci sasvim lako mogu da izađu na kraj s ribom.

    Dr vet. med. Miloš Stanojević/zov.ra
    Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

    [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

Informacija Teme

Users Browsing this Thread

Trenutno 1 korisnika pregleda ovu temu. (0 članova i 1 gosta)

     

Članovi koji su pročitali ovu temu : 0

Nemate dozvolu da vidite spisak imena.

Tagovi za ovu Temu

Pravila Postanja

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts


O Nama

    Narodni radio, melem za uši ko ne sluša može da ga nađe na www.radiosumadinac.org

Preporučeni Linkovi

Pratite nas na

Twitter Facebook youtube Flickr DavianArt Dribbble RSS Feed



RSS RSS 2.0 XML MAP HTML
Loading...
Svaki korisnik ovog sajta odgovoran je za sadržaj poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za njihov sadržaj. Postavljanjem vaše poruke ili vašeg autorskog dela saglasni ste da ovaj sajt postaje distributer vašeg dela i odričete se mogućnosti njegovog povlačenja ili brisanja bez saglasnosti uprave sajta. Distribucija sadržaja sa ovog sajta je dozvoljena samo u nekomercijalne svrhe, uz obaveznu napomenu da je sadržaj preuzet sa ovog sajta i uz obavezno navođenje adrese RadioSumadinac.org. Kako je sajt ovih dimenzija nemoguće u potpunosti kontrolisati, ukoliko primetite materijal nad kojim Vi ili neko drugi već ima autorska prava, odmah nam se obratite i materijal će biti uklonjen. Za sve ostale vidove distribucije obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od vlasnika Sajta


Optimizovano za rezoluciju: 1920x1080