Zdravo Gost, ako čitate ovo, to znači da niste registrovani. Kliknite ovde da se registrujete u nekoliko jednostavnih koraka, uživaćete u svim odlikama našeg Foruma. Imajte na umu da su zabranjeni nepristojni ili besmisleni nikovi (bez brojeva ili slova nasumice).
Zdravlje i nega pasa - Strana 2
Povecaj Tekst Smanji Tekst


  1. Dobro Došli na Radio Šumadinac forum.

    Trenutno pregledate forum naše zajednice kao gost, što vam daje ograničen pristup većini diskusija. Registacijom koja je besplatna dobijate mogućnost da postavljate teme, privatno komunicirate sa drugim članovima (PP), odgovarate na ankete, uploadujete, i pristup mnogim drugim posebnim delovima. Registracija je brza, jednostavna i apsolutno besplatna i zato Vas molimo, pridružite našoj zajednici danas!!

    Ukoliko imate bilo kakvih problema sa procesom registracije ili vašim nalogom za prijavljivanje, kontaktirajte nas.
+ Odgovor Na Temu + Kreiraj Novu Temu
Strana 2 od 2 PrvaPrva 1 2
Prikaz rezultata 11 do 15 od 15
  1. #11
     OFF 
    VIP
    Poeni: 406,386, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 99.9%
    Dostignuća:
    OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
    Nagrade:
    Posting Award
    Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
    Država
    Norway
    Registrovan
    Dec 2011
    Pol
    Zensko
    Zadnji Put Online : @
    Lokacija
    negde iznad zvezda
    Postovi
    59,575

    Uobičajeno Odg: Zdravlje i nega pasa



    Dolazak psa u kuću


    KAKO ODABRATI PRAVO ŠTENE?

    Ukoliko ste dodro razmislili i odlučili da kupite ili još bolje usvojite štene, sigurno se pitate kako da odaberete štene u leglu*?

    Dajemo Vam par saveta:

    Nikada nemojte odabrati ni najmanje ni najveće štene u leglu.
    Ne uzimajte štene koje već u uzrastu od 2 meseca izgleda kao odraslo. Štene se menja i mora proći kroz nekoliko faza svog oblika.
    Ne uzimajte štene koje stoji po strani i koje Vas gleda tužnim okicama. Postoji velika verovatnoća da je bolesno i puno glista.
    Odaberite veselo i živahno štene koje će Vas gledati pravo u oči i neće pokazivati strah pred Vama. Poigrajte se sa njima, bacajući im štap. Uočićete njihove psihičke sposobnosti prema kojima ih možemo podeliti u 3 grupe:

    U prvoj grupi su štenci kolebljivci, koji bi za štapom rado potrčali, ali ne znaju da li smeju ili im to izgleda opasno. Ne uzimajte ovakvu štenad.
    U drugu grupu spadaju živahni štenci koji će pokazati mnogo takmičarskog duha, gurati se međusobno u želji da prvi stignu do štapa i ljubomorno ga čuvati zubima od ostalih. Ovakvi šteni mogu doći u obzir.
    U treću grupu spada jedno ili nijedno štene u leglu. To je štene koje će zajedno sa ostalima potrčati za štapićem, ali će za vrlo kratko vreme shvatiti da će se štapić odbiti od zida i otići u drugom pravcu. On sada trči u drugom pravcu i hvata štapić. Ovo štene je pravo štene za Vas i njega treba izabrati. Njegova bistrina je garancija da ćemo ukoliko odaberemo nejga, dobiti pravog prijatelja koji će razumeti svaku našu misao i svako naše raspoloženje i prema tome se vladati.
    NIJE VAŽNA TELESNA GRAĐA, NI NAGRADA NA IZLOŽBI – VAŽNO JE DA NAS PAS RAZUME I DA NAM ZNA PRUŽITI LJUBAV, RADOST I SREĆU!



    DOLAZAK U KUĆU

    Jutro je najbolje doba dana za dolazak novog šteneta. Tako ćete imati vremena za upoznavanje, a štene će imati vremena da se prilagodi na novu sredinu pre spavanja. Ako je moguće, sve električne žice trebale bi biti skrivene ili osigurane u podu ili zidu, van domašaja šteneta. Van domašaja šteneta treba držati štetne i otrovne stvari kao što su: antifriz, pesticidi, veštačko đubrivo, otrov za miševe i pacove, sredstva za čišćenje kuće, parfemi, losioni, lekovi, otrovne kućne biljke.

    Kada dođe u novu sredinu, štene je zbunjeno i ne zna gde mu je mesto za nuždu, pa može izabrati mesto koje vam se neće svideti, najčešće tepih. Najlakše ćete ga naučiti da se privikne na mesto za nuždu koje ste odredili i gde ste postavili papir ili novinu, tako što ćete pratiti kada se probudi i odmah ga staviti na mestu za nuždu. Kada je lepo vreme na isti način ih možete naučiti da nuždu obavljaju napolju, a kasnije će se sami tražiti kad im je potreba..



    Šta sve treba nabaviti:
    Posude za hranu i vodu
    Krevet ili pletena korpa za spavanje
    Nosiljka
    Igračke
    Pločica: ispisana sa vašim imenom i brojem telefona, za slučaj da se kuče izgubi
    Ogrlica: treba voditi računa da bude dovoljno velika, jer štene brzo raste
    Povodac
    Stvari za negu: četke, specijalni šamponi i makazice za nokte

    Identifikacija psa

    Svaki pas bi trebao imati ogrlicu sa identifikacionim priveskom. Privezak je prvo što će stranac pogledati na izgubljenom psu. Na privesku bi trebalo pisati ime i prezima vlasnika, kao i broj telefona.

    Ugradnja identifikacionog mikročipa je zakonska obaveza: obavlja je veterinar – mikročip se ubacuje ispod kože na vratu, između ramena. Kad se skenerom prođe preko psa, pištat će upozoravajući da pas ima čip. Skener će pokazati kod, i tako ga identifikovati.
    mojaoaza.com



    Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

    [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  2.    Linkovi Sponzora

    SRB HOST

  3. #12
     OFF 
    VIP
    Poeni: 406,386, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 99.9%
    Dostignuća:
    OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
    Nagrade:
    Posting Award
    Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
    Država
    Norway
    Registrovan
    Dec 2011
    Pol
    Zensko
    Zadnji Put Online : @
    Lokacija
    negde iznad zvezda
    Postovi
    59,575

    Uobičajeno Odg: Zdravlje i nega pasa



    Teranje, skotnost i lažna trudnoća kod psa


    TERANJE – POLNI PROCES

    U ciklus koji se zove ”teranje”, ženke pasa ulaze sa 6 – 9 meseci starosti. Ovaj termin se koristi za ženke koje su u polnom žaru i koje su spremne za parenje. Period ”teranja” traje oko 18 dana i ponavlja se svakih 6 meseci.

    Na samom početku polni organ ženke je uvećan i otečen i iz njega curi krvav iscedak. Mužjaci mogu namirisati ženke u teranju sa nekoliko kilometara razdaljine. Prvih 9 dana kod ženke dolazi do povećanja apetita. Oko 10-tog dana krvavi iscedak gubi boju i ženka je spremna za parenje.
    Najbolje vreme za parenje je između 9 – 13 dana od početka teranja. Nakon parenja mužjak i ženka ostaju slepljeni zadnjim delovima tela oko 20 minuta. Nikako ne pokušavajte da ih razdvojite, jer ih možete povrediti.

    Ukoliko ne želite da se Vaša ženka upari, postoje razna sredstva za eliminisanje mirisa ”teranja” u vidu sprejeva. Postoji i hirurški način sterilizacije ženki, pri kojoj se odstranjuju materica i jajnici. Veoma je važno da pre same sterilizacije, dobro razmislite da li je to ono što zaista želite, jer se sterilizacija radi jednom i zauvek. Operacija je bezbolna i radi se u opštoj anesteziji.



    SKOTNOST

    Ukoliko je došlo do parenja, znaci teranja će nestati veoma brzo. Kuja će se ponašati uobičajno tako da nećete moći znati da li je parenje bilo uspešno ili ne. Tek oko 30 dana doći će do promena. Kuja će izgubiti apetit, postaće nemirna, moguće je da se pojavi proliv i povraćanje. Međutim, sve ove promene nestaju za par dana, kada dolazi do povećanja apetita i stomaka. Veterinarskim pregledom može se potvrditi skotnost. Skotnoj kuju potrebno je posvetiti mnogo pažnje.

    Pored osnovne nege, potrebno joj je pojačati ishranu. U periodu skotnosti, kuji je potrebna veće količina mleka, masti, vitamina A, D, i E, kao i kalcijuma i fosfora. Možete joj davati dva žumanceta razmućena u ˝ l mleka. Takođe, možete joj davati i dodatne vitaminske preparate. Veoma je važno da se kuja ne ugoji previše, a to će te najlakše sprečiti redovnim šetnjama. Takođe, vrlo je važno očistiti ženku od crevnih parazita kako se oni ne bi preneli na štence.
    Neposredno pre porođaja kuji će se spustiti stomak, mlećne žlezde napuniti mlekom a sama kuja će početi sa sređivanjem mesta za buduće potomstvo.




    DOLAZAK ŠTENACA NA SVET

    Merenjem telesne temperature kuje, vrlo lako možemo predvideti vreme i dan okota. Nagli pad telesne temperature, sigurni je znak da će se kuja ošteniti u roku od 24 sata.
    Nakon nekoliko trudova na svet stiže prvo štene. Kuja će pregristi posteljicu, olizati štene skidajući sa njega plodovu vodu a kad štene udahne, vrlo brzo pronalazi i put do majčinog mleka. Slede novi trudovi i novi štenci. Sam porođaj traje od 1 – 6 sati, a štenci izlaze u pauzama od nekoliko minuta do jednog sata. Štenci se rađaju slepi i nemoćni.

    Ono što vlasnik može uraditi za vreme porođaja je da olakša štenetu koje ima teškoće da pronađe majčinu sisu i da ga sam postavi na istu, da prekine pupčanu vrpcu ukoliko kuja ne može. Takođe, često se dešava da preveliko štene zapne u porođajnom kanalu. Ako ga vlasnik kuje sam ne izvuče, štene će se udaviti. Potrebno je da vlasnik štene uhvati za rep i lagano ga okrećući izvlači napolje. Štene se ne sme vući za noge ili glavu jer može doći do prekida mišića i tetiva pa čak i otkidanja dela tela.


    Kada se porođaj završi, kuja će otići da pije vode, a vlasnik treba da promeni prostirku i pregleda štence. 25 dana nakon okota sa štencima je sve u redu. Rastu i debljaju se na račun majčinog mleka, a vlasnik treba da pazi na pravilnu ishranu kuje.







    LAŽNA TRUDNOĆA

    Ukoliko je Vaša ženka prošla period teranja, a nije došlo do parenja, može doći do pojave lažne trudnoće. Simptomi lažne trudnoće su gotovo identični kao i kod prave, s tim što se stomak ne povećava. Mlečne žlezde se pune mlekom a kuja se ponaša kao da će se ošteniti: nemirna je, priprema mesto za štenjenje i u njega dovlači razne igračke koje pokušavati da podoji. Veoma je bitno da budete nežni sa njom i da joj posvetiti što više pažnje. Ukoliko ovakvo ponašanje potraje duže vreme, posavetujte se sa veterinarom.

    mojaoaza.com



    Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

    [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  4. #13
     OFF 
    VIP
    Poeni: 406,386, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 99.9%
    Dostignuća:
    OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
    Nagrade:
    Posting Award
    Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
    Država
    Norway
    Registrovan
    Dec 2011
    Pol
    Zensko
    Zadnji Put Online : @
    Lokacija
    negde iznad zvezda
    Postovi
    59,575

    srce Odg: Zdravlje i nega pasa



    Gojaznost psa


    Koje rase pasa su sklone debljanju?

    Određene pasmine sklonije su debljanju u odnosu na druge. U osnovi, bez obzira na to kakvog psa imate, ako dajete više hrane, pas će s vremenom tražiti još više. Pas s dobrim apetitom uvek će dobiti više nego što je potrebno, jer vlasnik smatra da nikad nije dovoljno nahranio svog ljubimca. Psi koji su skloni debljanju moraju se redovno meriti radi provere telesne težine. Debljanju su skloni labrador, bigl, škotski ovčar, jazavičar, engleski koker španijel.



    Kako utvrditi idealnu težinu psa?

    Opipajte debljinu masnog tkiva iznad rebara tako da dlanom prolazite napred - nazad po grudnom košu psa. Ako ne osećate sloj masnoće između rebara i kože, Vaš pas je mršav. Ako se oseća malo masnog tkiva i rebra se lepo pipaju, telesna težina je idealna. Ako se ispod dlana ne osećaju rebra, nego samo mekano masno tkivo, pas treba ići na dijetu i to odmah. Ako gledate psa odgore, zdrav pas ima struk i nema ravna leđa.


    Šta uzrokuje debljinu?

    Prvenstveno nepravilna ishrana - ili previše energije ili nepravilno izbalansiran obrok. Sterilizacija i kastracija indirektno može dovesti do debljanja, ali oni nisu primarni uzrok. U slučaju ovih intervencija obavezno obratiti pažnju na količinu hrane koju dajete psu. Stariji psi imaju manje energetske potrebe, što se objašnjava smanjenjem kretanja i promjenom hormonalnog statusa organizma.

    mojaoaza.com

    Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

    [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  5. #14
     OFF 
    VIP
    Poeni: 406,386, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 99.9%
    Dostignuća:
    OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
    Nagrade:
    Posting Award
    Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
    Država
    Norway
    Registrovan
    Dec 2011
    Pol
    Zensko
    Zadnji Put Online : @
    Lokacija
    negde iznad zvezda
    Postovi
    59,575

    Uobičajeno Odg: Zdravlje i nega pasa






    Stres kod pasa



    Stres je normalna reakcija organizma. Međutim, ukoliko je organizam predugo ili prečesto izložen stresu, može dovesti do razvoja bolesti i nepoželjnog ponašanja.

    Uzroci stresa:

    Premalo ili previše fizičke aktivnosti

    Glad i žeđ

    Bolest

    Spoljašnja temperatura - vrućina ili hladnoća

    Buka

    Samoća i dosada

    Agresivno ponašalje od strane ljudi ili drugog psa

    Iznenadne situacije i promene


    Uticaj i manifestacije stresa:

    Nemir

    Češanje

    Griženje i lizanje šapa i drugih delova tela

    Opadanje dlake

    Lajanje, zavijanje, cviljenje

    Gubitak ili povećanje apetita

    Agresivno ponašanje

    Kako smanjiti stres?

    Jedna od najvažnijih stvari je naučiti razumeti šta nam pas želi reći, otkriti kako se oseća i šta želi, prepoznati kada je umoran i kada ga nešto boli.

    Druga izuzetno bitna stvar je razmisliti o tome da li su naše želje i ambicije vredne stavljanja naših ljubimaca u njima nezgodne ili prenaporne situacije.

    Vaš cilj bi trebao biti zabava i istinsko uživanje u društvu jedni drugih, što je daleko vrednije od bilo kakvih nagrada i pehara.

    Našim ljubimcima je najvažnije da imaju hrane i vode, da koriste svoje nagone i instinkte, da što više vremena budu u društvu svojih vlasnika, a naše je da im damo dovoljno vremena za odmor i zabavu.
    mojaoaza.com
    Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

    [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  6. #15
     OFF 
    VIP
    Poeni: 406,386, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 99.9%
    Dostignuća:
    OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
    Nagrade:
    Posting Award
    Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
    Država
    Norway
    Registrovan
    Dec 2011
    Pol
    Zensko
    Zadnji Put Online : @
    Lokacija
    negde iznad zvezda
    Postovi
    59,575

    Uobičajeno Odg: Zdravlje i nega pasa






    Bolesti psa vezane za ishranu


    U vezi sa hranom kod pasa se povremeno javljaju različite bolesti. One mogu biti posledica premale količine hrane, hormonskih poremećaja, ali i nepravilne pripreme obroka, odnosno davanje jednoličnog i oskudnog obroka.
    Tako na primer, u hrani mogu nedostajati sastojci koje služe organizmu za rast i energiju, a to su ugljeni hidrati, masti i belančevine.

    Najčešće bolesti vezane za ishranu su mršavost, gojaznost i rahitis.


    MRŠAVOST

    Mršavost je najčešće povezana sa bolešću. Bilo koja teška ili dugotrajna bolest dovešće do preterane mršavosti. Pojedini psi, osim stalnog mršavljenja ne pokazuje druge simptome bolesti. Psa je potrebno odvesti kod veterinara, ali i obratiti pažnju na izbor hrane, koja treba da sadrži sve neophodne sastojke u dovoljnim količinama. Često je uzrok mršavosti i hormonski poremećaj koji svakako treba ispitati.


    GOJAZNOST

    Gojaznost je posledica stalnog prežderavanja, usled davanja obilnih količina hrane. Međutim, ukoliko je pas gojazan pri normlnim ili čak smanjenim obrocima, tada se verovatno radi o hormonskom poremećaju.
    Usled preterane debljine kod pasa dolazi do oštećenja srca i smanjenja aktivnosti drugih organa. Kao i kod mršavosti, psa je neophodno odvesti kod veterinara, koji će ustanoviti razlog bolesti i sprovesti odgovarajuću terapiju.



    RAHITIS

    Rahitis je posledica nedostatka vitamina i minerala, tačnije kalcijuma i vitamina D. Mladi psi prestaju sa rastom u uzrastu od 9 – 12 meseci, i do tog vremena kosti još uvek nisu izgrađene, u njih se još uvek taloži kalcijum. Da bi se kosti mogle normalno razvijati, potrebno je da u vreme rasta, organizmu budu dostupne veće količine kalcijuma. Mladi pas kalcijum dobija iz mleka, svežeg kravljeg sira, iz ljuski jajeta, a najviše iz kostiju koje dobija kao dodatak ishrani. Da bi se kalcijum mogao ugraditi u kosti, potreban je vitamin D.

    Tipični znaci rahitisa su: povećani i deformisani zglobovi na nogama, kvržice na mestima gde se koštani deo rebra spaja sa hrskavičavim, kao i deformacija kosti gornje čeljusti.

    Ukoliko se rahitis javi u uzrastu do 4 meseca, prognoza je pozitivna i uz pravilno lečenje i dobru ishranu bolest će nestati. Međutim, ukoliko se rahitis javi kod starijih pasa, izazvaće trajne deformacije na kostima.

    Nije preporučljivo da vlasnik sam daje preparate sa vitaminom D, jer preterana davanja dovešće do suprotnog rezultata, odnosno do preranog okoštavanja i deformacije kostiju.


    mojaoaza.com


    Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

    [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

Informacija Teme

Users Browsing this Thread

Trenutno 1 korisnika pregleda ovu temu. (0 članova i 1 gosta)

     

Slične Teme

  1. Pravilna nega prasadi
    Od Vesna u forumu Stocarstvo
    Odgovori: 0
    Zadnji Post: 14.03.2012, 19:14
  2. Nega krompira
    Od Vesna u forumu Povrtarstvo
    Odgovori: 1
    Zadnji Post: 13.03.2012, 19:19
  3. Nega useva pasulja
    Od Vesna u forumu Ratarstvo
    Odgovori: 0
    Zadnji Post: 13.03.2012, 17:30
  4. Nega pasa tokom hladnih zimskih dana
    Od Vesna u forumu Psi
    Odgovori: 0
    Zadnji Post: 20.02.2012, 17:24
  5. Nega koze u zimskim danima
    Od Vesna u forumu Zdravlje
    Odgovori: 0
    Zadnji Post: 04.02.2012, 21:09

Članovi koji su pročitali ovu temu : 0

Nemate dozvolu da vidite spisak imena.

Tagovi za ovu Temu

Pravila Postanja

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts


O Nama

    Narodni radio, melem za uši ko ne sluša može da ga nađe na www.radiosumadinac.org

Preporučeni Linkovi

Pratite nas na

Twitter Facebook youtube Flickr DavianArt Dribbble RSS Feed



RSS RSS 2.0 XML MAP HTML
Loading...
Svaki korisnik ovog sajta odgovoran je za sadržaj poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za njihov sadržaj. Postavljanjem vaše poruke ili vašeg autorskog dela saglasni ste da ovaj sajt postaje distributer vašeg dela i odričete se mogućnosti njegovog povlačenja ili brisanja bez saglasnosti uprave sajta. Distribucija sadržaja sa ovog sajta je dozvoljena samo u nekomercijalne svrhe, uz obaveznu napomenu da je sadržaj preuzet sa ovog sajta i uz obavezno navođenje adrese RadioSumadinac.org. Kako je sajt ovih dimenzija nemoguće u potpunosti kontrolisati, ukoliko primetite materijal nad kojim Vi ili neko drugi već ima autorska prava, odmah nam se obratite i materijal će biti uklonjen. Za sve ostale vidove distribucije obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od vlasnika Sajta


Optimizovano za rezoluciju: 1920x1080