Više od polovine svetskih primata na rubu istrebljenja


Više od polovine svetskih primata, poput majmuna, lemura i orangutana, na ivici su da budu u potpunosti istrebljeni, upozorili su danas međunarodni stručnjaci okupljeni na skupu u Singapuru.SINGAPUR - Više od polovine svetskih primata, poput majmuna, lemura i orangutana, na ivici su da budu u potpunosti istrebljeni, upozorili su danas međunarodni stručnjaci okupljeni na skupu u Singapuru.

Na listi najugroženijih vrsta nalaze se orangutan sa Sumatre (Indonezija), smeđi majmun pauk (Kolumbija) i crveni lemur (Madagaskar).

Njihov opstanak je doveden u opasnost uništavanjem staništa usled šeče šuma, čestih požara, lova i ilegalne trgovine.

U svetu su popisane ukupno 703 vrste i podvrste primata.

"Nadamo se da ćemo uspeti da skrenemo pažnju javnosti na malo poznate vrste primata, među kojima ima onih za koje većina ljudi nikada nije ni čula", kazao je primatolog Kristof Švajcer, direktor programa zaštite životinja Zoološkog družtva u Bristolu.

On je naveo primer patuljastog lemura sa planina Lavasoa, na Madagaskaru, koji je otkriven pre samo dve godine, i Rolovej majmuna, koji živi u Gani i Obali Slonovače, za koje stručnjaci smatraju da su na "korak od istrebljenja".

Naučnici navode da najviše ugroženih vrsta ima na Madagaskaru i u Vijetnamu.

"U Africi najveća opasnost preti crvenoj gverezi, kao i drekavcu i majmunu pauku u Južnoj Americi. Sve te vrste privlače pažnju i posebno se love zbog mesa", naveo je Švajcer, prenosi AFP.


freeimages.com, Jenny Rollo/Tanjug