Granicarski Koli (Border Collie)Porijeklo: Velika Britanija

Datum Izdavanja Vazeceg Standarda: 24.08.1988.

FCI Klasifikacija: Grupa 1. Ovcarski i govedarski psi (osim Svajcarskih govedarskih pasa)
Sekcija 1. Ovcarski pas
Bez radnog ispita

Opsti Izgled: Skladno graden, plemenitih obrisa, elegancija i savrsen sklad kombinovani su sa dovoljno mase da pas daje dojam velike izdrЕѕljivosti. Svako naginjanje ka gruboj ili njeznoj konstituciji je nepozeljno.

Karakteristike: Vjeran, vrijedan ovcarski pas, velike prilagodljivosti.

Temperament: Zustar, pazljiv, vodljiv i inteligentan. Niti plasljiv ni agresivan.

Glava i Lobanja: Lobanja umjereno siroka, zatiljak nije izrazen. Obrazi nisu puni ili zaobljeni. Gubica se suzava klinasto prema nosu, umjereno je kratka i jaka. Lobanja i gubica su priblizno jednake duzine. Stop dobro izrazen. Nos crn, osim u pasa smedje ili cokoladne boje, kod kojih moЕѕe biti smedj. U plavih pasa nos bi morao biti boje skriljavca. Nosnice dobro razvijene.

Oci: Dobro razmaknute, ovalnog oblika, srednje velicine, smedje boje, osim u pasa merle boje, gdje jedno ili oba oka mogu biti plava, djelimicno ili potpuno. Izraz umiljat, zivahan, pazljiv i inteligentan.

Usi: Srednje velicine i debljine, dobro razmaknute. Nosene uspravno ili poluuspravno, vrlo pokretljive.

Vilica i zubi: Zubi i celjusti jaki sa savrsenim, pravilnim i potpunim skarastim zagrizom, tj. gornji sjekutici tijesno preklapaju donje i usadeni su okomito u celjust.

Vrat: Umjerene duzine, jak i misicav, blago zasvoden i postupno se siri prema ramenima.

Prednji dio: Gledano sprijeda, prednje noge su paralelne, dosaplja blago nakosena kad se gleda sa strane. Kosti jake, ali ne teske. Lopatice dobro polozene unazad, laktovi uz tijelo.

Tijelo: Atletskog izgleda, rebra dobro zaobljena, prsa duboka i dovoljno siroka, slabine duboke i misicave, nisu usukane. Tijelo neznatno duze od visine u grebenu.

Zadnji Dio: Sirok, misicav, u profilu se elegantno nastavlja prema korijenu repa. Bedra duga, siroka i misicava s dobro zaobljenim koljenom i jakim, nize postavljenim skocnim zglobom. Od skocnog zgloba do poda zadnje noge su suhe i gledano odostraga, paralelne.

Sape: Ovalna oblika, jastucici su debeli, jaki i tvrdi, prsti obli i skupljeni. Nokti kratki i jaki.

Rep: Umjereno dug, zadnji kraljezak doseze najmanje do skocnog zgloba, nisko nasaden, dobro odlakan, zavrsava vrhom zavinutim prema gore, upotpunjujuci gracioznost obrisa i skladnost psa. Rep moze biti uzdignut kada je pas uzbuden, ali nikada nosen iznad leda.

Kretanje: Slobodno, elegantno, pravilno i zivahno s minimalnim podizanjem nogu, sto ostavlja dojam da je pas sposoban kretati se velikom pritajenoЕЎcu i brzinom.

Dlaka: Dvije su varijante: Umjereno duga i kratka dlaka. U obe varijante pokrovna je dlaka umjereno cvrsta i gusta, a poddlaka mekana i gusta, tvoreci dobru zastitu od svih vremenskih utjecaja. Kod varijante s umjereno dugom dlakom, obilna dlaka tvori grivu, gace na zadnjim nogama i rep kao u lisice. Na licu, uЕЎima, prednjim nogama (osim zastavica), zadnjim nogama od skocnog zgloba do poda dlaka mora biti kratka i glatka.

Boja: Niz boja je dozvoljeno. Bijela ne smije nikad prevladavati.

Velicina: Idealna visina: muЕѕjaci 53 cm, zenke nesto manje.

Greske: Svako odstupanje od gore navedenog treba smatrati greskom, a ozbiljnost kojom ce se prema toj gresci odnositi, mora biti u skladu s njenom tezinom.