Avganistanski hrt




Avganistanski hrt - poreklo ove rase, koja dolazi iz brojne grupe srednjoazijskih hrtova, nije sasvim jasna. Na zapadu, prvi predstavnik ove rase prikazan je 1907. godine. Bio je to pas Zardin, vlasništvo kapetana Barfa. Ovaj pas je postao legenda za svakog ko se kasnije bavio ovom rasom. Veliki zaslugu imaju bračni parovi Ampsovi i Murauovi koji su doneli prve primerke na evropski kontinent. Stepski lovac iz Avganistana se u Evropi pojavio tek tridesetih godina dvadesetog veka i brzo je postao omiljen zbog laganog kretanja i kuštrave dlake koju nosi kao dragoceni krzneni plašt. Imati avganistanca nije jednostavno zato on nikada neće postati modni pas. Većina evropskih linija je potekla baš od ovih pasa. Postoje tri varijeteta: kratkodlaki taigan, afgan sa srednje dugom dlakom, te afgan guste i duge dlake.
Ima svilenkastu dlaku boje peska koja kod kretanja izgladi njegove obrise. Crne oči. Ima plivajuće i tekuće kretanje. Njegov visoko podignut i savijen rep sa zastavicom stvara egzotičnu pojavu koja se ne može videti ni kod jednog drugog psa. Čeoni deo glave je pokriven dugom dlakom koja na vrhu pravi razdjeljak. Duga svilenkasta dlaka nalazi se i na ušima. Prednje su šape izrazito velike a zbog guste dlake izgledaju još i veće. Kod tog psa posebno je važno krzno koje psu daje izgled plemenitosti. Dozvoljene su sve boje. Idealna visina je od 68,5 cm do 73,5 cm. Težina od 25 Kg do 30 Kg.
Njegov instinkt lovca je toliko jak pa se preporučuje da je uvek na povocu. Ako ga pustite sa povoca a on hoće da potrči, neće se vratiti na zvižduk ili poziv. Ima savršenu orijentaciju i vratiće se tek kada on odluči i to iz pravca gde ga uopšte ne očekujete. Njegov povratak može trajati i nekoliko sati. Mrzi samoću i najsrećniji je kada može biti stalno prisutan u kući. Iz tog razloga ne preporučuje se držanje u kavezu. Njegova glavna karakteristika je nezavisnost. U porodici se nikada ne oseća podređenim već je ravnopravan sa drugim članovima porodice. Potrebno je puno truda, ljubavi i doslednosti da postane poslušan. Vrlo je rizično imati tog psa i zato ga nikako ne preporučujem ljudima koji se barem malo ne razumu u pse. Kada ugleda nešto što mu se čini vriednim goniti ta mu lovina neće pobeći. Svoju porodicu avganistanac voli, njoj je privržen i zato nije pas koji bi menjao vlasnika. Ako mu želimo omogućiti dovoljno kretanja mora učestvovati u trkama. Po naravi je čuvar. Potrebna mu je redovna nega. Doseže brzinu do 55 km/h.