Crni bikolor (Labeo bicolor)




Razlika medju polovima: zenka je veca od muzjaka.

Crani bikolor je ukrasna ribica koja potice iz Tajvana, gde zivi u potocima. Kod ove ribe brzo opazimo da li se oseca dobro, ili joj okolina ne odgovara. Ako zivi u odgovarajucim akvarijumskim. prilikama, telo joj je izrazito crno, a rep zarko crven, inace joj je telo sivosmedje-crno, a rep narandzastomutan.

U prirodi zivi u cistim vodama koje su gusto zarasle vodenim biljkama. Ovaj rod porice iz Afrike i Jugoistocne Azije. Zbog njihovih prelepihboja domoroci ih masovno love i izvoze po celom svetu, tako da su neke vode u njihovoj domovini vec ostale bez ove vrste riba.

Crni bikolor ima na usnama male krpaste izrastaje kojima struze zelene izdanke(alge). Kao sto smo vec pomenuli, telo i peraja su potpuno crni, a repno peraje je zarko crveno. Zbog toga su posmatraci uvek ponovo iznenadjeni, pa je riba postala vrlo poznata medju ljubiteljima akvaristike. Ako se odlucimo za crnog bikolora, onda radije kupimo samo jedan primerak. Odrasle ribe imaju vrlo cudnu naviku da postanu zajedljive i prepirljive, a cesto uznemiruju i druge vrste.

Pored ovih neprijatnih navika, odrasla riba kopa rupe u akvarijumskom dnu i tako muti vodu, a ponekad se prihvati i neznih vodenih biljaka i oglodje ih do korena. Ovu ribu je veoma lako gajiti, jer nije prohtevna u odnosu na vodu i ishranu. Temperatura vode treba da bude izmadju 23 i 24`C. U Evropu su ovu ribu u vezli tek 1952. god. Rod Labeo ima ispod samih nosnih otvora dva uspravno strceca brcica, sto je i karakteristika ovog roda.