Aleksandar mali (Psittacula krameri)




Aleksandar mali (Psittacula krameri) po rasprostranjenosti od svih vrsta srednjih papagaja, izuzimajući nimfu spada u teritorijalno najrasprostranjeniju vrstu papagaja. Njegova prirodna prebivališta prostiru se u zapadnoj, središnjoj i dijelu istočne Afrike, i zemljama Indijskog potkoninenta.Veličina ovih papagaja kreće se od 40-42 cm. Osnovna boja im je zelena sa svjetlije zelenim grudima i karakterističnim crvenim kljunom. Mužjak se od ženke razlikuje po crveno-crnom okovratnom prstenu koji dobiva tek nakon dvije godine starosti, kada ova vrsta papagaja i postaje spolno zrela. Inače pol mladih ptica je vrlo teško razlikovati jer su doslovno identične. Umjetnom selekcijom dobiveno je puno različitih mutacija. Žuta (lutino), plava, bijela (albino), siva, oliva, svjetlo plava, cimetnim, pa, u posljednje vrijeme plava s bijelom glavom, bijela s plavom glavom, bijela s plavom glavom i zelenim repom su neke od mutacija koje srećemo u volijerama uzgajivača.
Mali aleksandar je najčešće čuvana vrsta iz roda Psittacula. Nije pretjerano zahtjevan u pogledu prehrane i prednost je u prilično lakom parenju i odgajivanju mladih. U dosta dubokim dupljama dreči ženka polaže 3-5 bijelih jaja veličine 24x30 mmi leži na njima naredna 22 dana. Nakon šest tjedana od izlijeganja, mladi će napustiti gnijezdo, već poprilično oformljeni i operjali, sa nešto kraćim repom, koji će vremenom dostići punu dužinu. Ostaju s roditeljima još 4-5 nedjelja učeći jesti i stječući letačko znanje.
Nekoliko godina unazad primijećena su čitava jata od stotinjak jedinki u migracionom letu nad Engleskom, pa je vrlo vjerojatno da će se ova vrsta papagaja naseliti i po Europi u sljedećem vremenskom razdoblju.
Kao kućni ljubimac, mali aleksandar je vrlo zahvalan. Hrani se zrnjem suncokreta, prosa, zobi, svijetlog sjemena, američkog i sirka šećerca, konoplje, kao i kukuruzom iskakanje uz dodatak voća jabuke, i povrća-mrkve, špinata, paprike sa sjemenom i drškom, krastavca i posebno listom maslačka, peršinom, što mu predstavlja posebnu poslasticu. Kupus i povrće iz te obitelji treba izbjegavati jer postoji mogućnost dobivanja proljeva, što u dužem razdoblju može izazvati i tragičan ishod.