Engleski buldog
Iako je tipičan engleski pas, nastao je od pasa koji nisu sa Ostrva. Verovatno da mu je predak daleki molos iz Epira čiji opisi podsećaju na današnjeg bulmastifa. Ovog psa su u Englesku uneli vizantijski mornari i rimski vojnici. Odmah je postao zapažen jer je korisćen za borbu sa divljim životinjama, pa čak i sa ljudima. Jedne lokalne novine, borbu bika i psa pominju još u XIII veku. Naime, kasapi grada Stanforda poslali su za odbeglim bikom nekoliko pasa, koji su ga za kratko vreme savladali na tako efektan nacin, da je to oduševilo i lokalnog plemića. Zadivljeni gospodin je odmah nakon toga tim istim kasapima poklonio jedan teren na kome bi se ubuduće pred Božić održavale borbe izmedju bikova i pasa.Te borbe su toliko zainteresovale celu Englesku, da su postale obavezna zabava u svim gradovima Engleske. Kasapi, koji su bili prvi orgaizatori, postali su vrsni odgajivači ovih pasa. Ne vodeći mnogo računa o dopadljivosti, oni su putem ukrštanja i selekcijama uspeli da stvore psa neograničene hrabrosti i krvoločnosti, neosetljivog na bol. Ovaj sport je nazvan “bull-baiting”, a pas-borac je dobio ime buldog. Slike i gravire iz XVIII I XIX veka pokazuju borbe gde buldog ima za protivnike: bika, medveda, jazavca a ponekad I drugog psa. Ove borbe su se po jednog borca uvek tragično završavale. Atmosfera stvorena navijanjem publike bila je užasna, a životinje razdražene i strahovito snažne. Razume se da su bili brojni i protesti protivnika ovih krvavih zabava. Pisani su zahtevi Parlamentu da se ove surove priredbe zbrane, pa je 1835. godine izglasan zakon o zabrani borbi.
Posle ovog popularnost buldoga naglo opada, a njegov odgoj je bez svrhe pa rasa stagnira. Samo pravi ljubitelji pasa ne zaboravljaju nekadašnjeg borca i rade na njegovoj selekciji. Žele da stvore staloženog i umiljatog psa koji ce biti rado vidjen u svakom dvorištu. Odgajivači se udružuju i osnivaju prvi klub ljubitelja buldoga 1885. godine. Konačni cilj im je da buldog postane pas bez spontane agresivnosti, ali originalne spoljašnjosti. Današnji buldog je plemenit i dostojanstven, veran svome gazdi i strpljiv u igri sa decom. Iako mu više nisu potrebni, zadržani su i njegovi raniji kvaliteti: hrabrost, snaga i upornost, što podseća da u njegovim žilama teče krv psa-borca.
Neupućeni zameraju buldogu na flegmatičnosti i silueti koja nema klasične linije. Medjutim, Englezi, koji vole paradokse, zavoleli su ovog psa i od njega napravili, čak, simbol britanskog kvaliteta.
Buldog je odličan kućni pas, mada mu neki u mane zapisuju karakteristično disanje praćeno šumom i povremeno hrkanje, sto je svakako ”krivica” čudne forme njegove glave. Iako ne spada u grupu službenih pasa, veliki broj buldoga je korišćen u armiji i policiji, a jedan je u SAD čak imenovan kaplarom.

Standard:

Nalazi se u II FCI grupi
Pas ravne dlake, dobro spušten, širok, snažan, zbijen. Glava masivna, dosta snažna u odnosu na veličinu psa. Lični deo glave je kratak, njuška široka, zatupasta i povijena nagore. Telo kratko, vrlo zbijeno; noge jake, veoma mišićave, atletski gradjene. Zadnja noga je duga i jaka, ali po snazi nešto slabija u poredjenju sa kosturom prednje.
Ostavlja utisak odlučnosti, snage i energičnosti. Temperament je živahan, odvažan, odan, dostojan poverenja, hrabar, strašnog izgleda, obdaren nežnom prirodom.
GLAVA I LOBANJA: Snažna lobanja čiji obim treba da je približno jednak visini grebena. Gledana od napred čini se vrlo visokom od uglova donje vilice do vrha lobanje i jednako je široka i kvadratična. Obrazi su veoma zaobljeni i prostiru se, sa strane , do očiju. Iz profila, glava deluje vrlo visoko i kratko od potiljka do kraja nosa. Čelo je ravno: koža na čelu i na glavi je opuštena i naborana. Čelo nije ispupčeno i ne nadnosi se na lični deo glave. Ispupčenja čeonih osa štrče, široka su, kvadratična i visoka, prisutno je I široko udubljenje izmedju očiju. Od stopa, brazda je podjednako široka i duboka , širi se do sredine lobanje. Lični deo glave je od ispred jagodica do nosne pečurke kratak i predstavljaju ga kožni nabori. Njuška je kratka, široka, prćasta od ugla oka do ugla usana. Nosna pečurka i nozdrve su velike, široke I crne boje - nikad nisu boje jetre, crvene ili braon.
Vrh nosne pečurke je nabijen izmedju očiju. Rastojanje izmedju unutrašnjih uglova očiju do vrha nosne pečurke nije veće od rastojanja od vrha nosne pečurke do ivice donje usne. Nozdrve su velike i široke. Žvale su debele, široke, opuštene i vrlo spuštene, potpuno prekrivaju donju vilicu sa strane, ali ne i od napred. Spajaju se sa donjom ivicom od napred i potpuno prekrivaju zube. Vilice su široke, masivne i kvadratične. Donja ivica je znatno isturena ispred gornje i povija se na gore.
Oči - usadjene nisko u lobanju, vrlo udaljene od ušiju. Oči i stop su u istoj liniji normalnoj na čeonu brazdu. Vrlo su razmaknute, njihovi spoljni uglovi su u unutrašnjosti kontura obraza. Okruglog su oblika, umerene veličine, ni zbijene, ni ispupčene; vrlo su tamne - skoro crne - ne dopuštaju nam da vidimo beonjače (neprovidne roznjače) kad pas gleda pravo napred.
Uši - visoko usadjene, gornji rub, gledano od napred, mora da dostigne gornju liniju lobanje, tako da su smeštene što je moguće više i dalje od očiju. Male su i tanke. Ružino uvo je pravilno, što znači da je presavijeno ka unutra u svom zadnjem delu, prednja gornja ivica se savija ka spolja i ka napred, otkrivajući unutrašnji deo spoljašnjeg ušnog kanala.
Vilice - široke i kvadratične; imaju po šest sekutica pravilno rasporedjenih izmedju očnjaka koji su vrlo razmaknuti. Zubi su jaki i čvrsti, nisu vidljivi kada su usta zatvorena. Od napred, donja vilica treba da se nalazi ispod gornje sa kojom je paralelna.
VRAT: Umerene dužine (pre kratak nego dug), vrlo debeo, snažan i čvrsto usadjen. Njegov gornji profil je konveksan i predstavljen je opuštenom, debelom i naboranom kožom u predelu ždrela formira fanon sa svake strane, od vilica do grudi.
PREDNJE NOGE: Plećke su široke, kose i vrlo spuštene, veoma snažne i mišićave i deluju kao da su pridodate telu. Grudni koš je širok, okrugao i vrlo dubok od vrha plećki do grudne kosti gde se pripaja grudima. Vrlo je spušten izmedju prednjih nogu. Njegov prečnik je važan. Okrugao je iza prednjih nogu i nije ravan sa strane, rebra su veoma povijena. Prednje noge su vrlo snažne i čvrste, veoma razvijene, vrlo razmaknute, debele, mišićave i prave: predstavljaju povijenu konturu, ali kosti su snažne i prave i nisu zaobljene ili krive. Prednje noge su kratke u odnosu na zadnje ali ne u meri da pokazuju duga ledja ili da ometaju aktivnost psa ili ga čine nemoćnim. Laktovi su niski i vrlo odvojeni od rebara. Došaplja su kratka, prava i jaka.
TELO: Grudni koš je širok, zaobljen sa strana, ispupčen i vrlo spušten. Ledja kratka i jaka, široka izmedju plećki i relativno uža do krsta. Ledja su strma baš iza grebena(njihov najniži deo) gde se kičma penje do krsta (čiji je vrh viši od grebena), zatim se iznova jako zaobljavaju do repa formirajući luk (tzv. šaranasta ledja) što je karakteristika rase. Rebra su kao obruč ka prednjem delu grudnog koša.Stomak je uzdignut i nije pribran.
ZADNJE NOGE: Snažne i mišićave, proporcionalno duže od prednjih kako bi uzdigle krsta. Skočni zglobovi su blago zaobljeni, vrlo spušteni. Noga duga i mišićava od krsta do skočnog zgloba. U svom donjem delu je kratka, prava i snažna. Kolena su okrugla i blago udaljena od tela. Skočni zglobovi su približeni i zadnje šape su okrenute u polje.
ŠAPE: Prednje su prave i okrenute vrlo blago u polje, srednje su veličine i umereno su oble. Zadnje šape su oble i zbijene. Prsti zbijeni i debeli, vrlo razmaknuti, ispupčavaju zglobove koji su visoki.
REP: Usadjen nisko, počinje da štrči, najpre pravo, zatim se uvija na dole. Okrugao, ravan i bez resa ili je oštre dlake. Umerene dužine, radije kratak nego dug, debeo u osnovi, sužava se naglo do tankog vrha. Nošen je nisko, bez uvijanja na gore. Nikada nije nošen iznad ledja.
KRETANJE - HODOVI: Korak je delimično težak i usiljen, pas izgleda kao da hoda brzim, malim korakom na vrhovima šapa, zadnje šape se ne podižu visoko i deluju kao da su sravnjene sa zemljom. Kada je pas kratak, jedna od plećki je dosta napred.
DLAKA: Tanka, kratka, gusta i ravna. Nije oštra, dlaka nije kao”čelična žica”.
BOJA: Jednobojna ili ”garava” (tj. jednobojna sa crnom maskom ili njuškom). Ne postoje druge boje osim jednobojnih, koje treba da su sjajne i čiste: crvena, u svojim razlicitim nijansama, ridja, bledoridja, smeša crne i ne previše tamnocrvene, bela i šarena. Boja jetre, crna i boja plamena su apsolutno za odbacivanje.
MASA: Mužjaci 25kg, ženke 22,7kg.