Scolopendra subspinipes





Porodica : Scolopendridae

Rod : Scolopendra

Poreklo : Vijetnam

Stanište : Tropske šume

Terarijum : Za odraslu jedinku 50cm x 25cm x 25cm, scolopendra je vrlo inteligentna životinja, vodite računa da ne pobegne iz terarijuma, dobro ga obezbedite, nebiste voleli da vam nešto ovako pobegne. Ne postavljati nikakvo osvetljenje jer će te ne potrebno stresitati životinju.

Podloga : tresetna, gotovo sve centipede vole da se sakrivaju, osetljive su na svetlost, tako da bi trebalo obezbediti koru drveta ili ljusku kokosovog oraha, kamen... Mada ovo nije neophodno, ali će doprineti estetici samog terarijuma, a i vaš ljubimc će se osećati sigurnije.

Temperatura : Dnevna 22 - 25 oC. Noćna temperatura može biti malo niža oko 17 - 20oC. Nije potrebno grejati terarijume posebno, jedino ako duže vreme bude niska temperatura, tada možete koristiti sijalicu tamnije boje ili kabl grejač, ali vodite računa da je ne pregrejete tako sto će te grejati samo jedan deo terarijuma, i pustiti stonogu da sama izabere gde joj više odgovara.

Vlažnost vazduha : Niska 65-75% vlažiti terarijum jedanput nedeljno otprilike.

Voda : Mora imati uvek dostupnu vodu, u posudi, to važi za odrasle jedinke, mladi piju sa stranica terarijuma... Imajte u vidu da su centipede osetljivije na nemanje vode od drugih invertebrata, to je najčešći razlog zbog kojeg uginu, zato malo bolje obratite pažnju da uvek imaju vodu da piju ako hoće.

Ishrana : Tenebrija,Fobasi,Leteralisi,Dubia... Možete ponuditi ponekad i neko voće. Može da se hrani i mrtvim plenom.

Veličina : U terarijumskim uslovima obično 19cm ali može i do 22-25cm+ , brzo rastuća vrsta

Ponašanje : Veoma odbrambena i proždrljiva vrsta.

Toksičnost : Ne poseduje neurotoksin, ali je kao i većina scolopendra ima vrlo bolan ujed, po nekim pričama ni morfijum ne pomaže da ublaži bol. Dok je jedinka mala nije puno opasno, ali kod ujeda odrasle jedinke obavezno posetite doktora.

Skoro svaka vrsta centipede se čuva na gore opisan način.