Plotica (Rutilus pigus virgo)




Nazivi: plotnica, crvenpera belica,plotičica,platnica
Max. dužina: 30cm i doživi i 15god.
Max. težina: 200-350g, retko 1kg.
Vreme mresta: od maja do jula.

Navike, stanište, rasprostranjenost: Plotica je stanovnik brzih tokova, a zone u kojima se zadržava imaju kamenito ili šljunkovito dno. Nju možemo naći u svim evropskim vodama. Voli čiste, tekuć vode. Rasprostranjena je u širokom reonu koji obuhvata areal pastrmke i lipljena, ali i deverike i mrene. Najčešće živi pojedinačno, ponekad u jatima, na ušćima, u donjim tokovima reka, a često je ima i na površini. Ona hranu traži u srednjim slojevima i na dnu, a kada je na površini, sladi se insektima.
Opis i građa: Telo je kod ove vrste izduženije nego kod drugih vrsta roda Rutilus. Plotica (rečni vuk) je riba plavo-zelenih leđa, srebrnastih bokova, crvenkastih peraja i izduženog tela. Trbuh je svetliji ; na repnom peraju je sivi obrub. Uperiodu mrešćenja, mužjaci dobijaju žive boje. Ona važi za lukavog i opreznog borca. Toliko je vešta, da je ljubitelji lova ponekad porede sa pastrmkom. Može da naraste do 30cm i dostigne težinu od 1kg. Najčešći primerci su od 200-350g.
Razmnožavanje:Mresti se od maja do jula, a ženka lepi ikru na vodeno bilje. Za vreme mresta na glavi i leđima ima sitne kvržice, kao bradavice (mresni osip), pa mnogi misle da je bolesna. Plodnost je 40 000 do 60 000 jaja. Jaja su lepljiva i prićvršćuju se za podvodno kamenje i bilje.
Mamci i pribor za lov: Ono što će privući ploticu jeste jedan crv zakačen krajem, na udici br.18. Odgovarajuća žičana udica za ploticu mora da bude široka, oštra i snažna. Predvez je tanak - 0,10mm, što podrazumeva i odgovarajući osnovni najlon. Na top listi najkorišćenijih mamaca za lov plotice nesumljivo se nalaze crvi i trava. Ali, ponekad treba pokušati i sa hlebom, tankim glistama ili čak na zrno kukuruza šećerca (u nižim tokovima). Kada je primama u pitanju, ona se svodi na praćkanje crva ili bacanje kugli. Ipak, i ovde se treba pridržavati osnovnih pravila: praćkanje se vrši u malim količinama (ne više od pet do deset crva po izbačaju), ali često. Isto važi i za čvrstu hranu. Idealna hrana za lov plotice mora biti dovoljno teška da pada na dno, ali i dovoljno rastresita da "proradi" čim se nađe u vodi. Idealna zona lova je petnaestak metara nizvodno od mesta gde ste stacionirani. Praćkanje crva vrši se na pet do deset minuta, a tok vode nosi ih ribi na trpezu. Ovaj metod važi samo za reke sporijeg toka.Kada se lovi u otežavajućim okolnostima (visoka voda, brz tok i zamućenost), valja pribeći krupnijem i uočljivijem mamcu i nešto debljem predvezu. Plotica se najbolje lovi u zimskim mesecima.