Mosusne plovka (cairina moschata)




Polazeći od krajnjeg severa pa do krajnjeg juga naše zemlje teško se može naći i jedno mesto ili selo u kojem nema barem desetak mošusnih pataka, a negde i par stotina. Zbog svoje rasprostarnjenosti i lakog odgoja predstavljaju jednu od najraprostranjenijih vrsta kod nas.
Mošusne patke (cairina moschata) ili kako ih još nazivaju gluvare ili japanke, nastale su u oblastima Južne Amerike i Meksika, a manjim delom u Severnoj Americi (donji tok reke Rio Grande, Teksas, SAD).
U divljem obliku ove patke nastanjuju močvarna područja sa dobro razgranatim drvećem na kojem, za razliku od ostalih pataka, borave dosta često.
Izvorna boja mošusnih pataka kreće se od potpuno crne (sa zelenim odsjajem perja) pa do bele, uz sve prelazne šarene oblike. Procesom pripitomljavanja nastali u primerci drugih boja poput smeđe i plave.

Odlike

Kada je reč o divljim oblicima, ove velike patke dosegnu težinu od 1,3 kg (ženke), pa do 3,2 kg (mužjaci), dok su domaće patke krupnije. Potpuno odrasle ženke dostižu masu oko 3 kg, a mužjaci od 5 do 6 kg, a prema nekim autorima i više.
Unutar vrste, osim kroz veličinu, polni dimorfizam jasno je izražen i sekundarnim polnim obeležjem, pri čemu mužjaci imaju znatno jače razvijene mesnate izraštaje crvene boje koji se nalaze oko kljuna i očiju, izraženiju “krunu” na glavi i jači rep. Pri tome takođe poželjno je znati da ove patke imaju mogućnost podizanja i spuštanja perja (krune) na glavi (zavisno od raspoloženja i međusobne komunikacije) kao i učestalo pokretanje repa levo i desno, naročito mužjaci. Telo je masivno, vodoravno noseno i dugačko.
Mužjaci mošusnih patki se uglavnom oglašavaju raznim oblicima šištanja, a ženke vrlo tihim glasom. Kada se nalaze u opasnosti mogu se oglašavati izuzetno bučno.

Odgoj

Mosusne patke su dobre i privržene majke, legu se dva do tri puta godišnje. Tokom godine ženka snese oko 60 jaja bele boje za čiju oplodnju nije potrebna voda kao kod ostalih vrsta pataka. Ukoliko im se ne sakupljaju jaja, ženka kada snese petnaestak, sama se razleže. Na jajima leži pet nedelja. Ako im iz bilo kog razloga nastrada gnezdo, ženka će sneti nova jaja, ali ako primeti da odgajivač sakuplja jaja, često ume da promeni lokaciju gnezda. Pačići brzo napreduju i sa 12 nedelja starosti mužjaci su teški tri do četiri kilograma, a slabiji pol oko dva. S obzirom da su dobre majke, koriste se za odgajanje podmlatka ostalih rasa plovuša, ali i ćuraka.
Mužjak uglavnom ima vrlo malo udela u odgoju pačića, osim što ih požrtvovano čuva.
Kada se odgajaju sa drugim vrstama živine, ali i sa svojim srodnicima, mošusne patke su relativno agresivna vrsta i ako nije reč o izrazito agresivnim muzjacima uglavnom imaju dobar odnos sa ostalim vrstama živine.
Ova vrsta plovki nije izbirljive naravi, što se tiče hrane, ali im treba obezbediti dosta trave koja im predstavlja osnovnu hranu.
Ženke ove vrste zadržavaju letnu sposobnost tokom celog života, dok mužjaci usled velike telesne mase gotovo da ne lete.
Ovo je ekonomska rasa plovuša koja se najčešće gaji zbog kvalitetnog mesa i jaja ali se sve više gaji i kao ukrasna perad. Za izlaganje na izložbama prstenuju se prstenjem broj 22 za mužjake, a 20 za ženke.