Shih tzu - (si-cu)


Istorijat:
Poreklom je sa Tibeta, ali se svrstava u kineske pse, kao da je tamo ova rasa razvijena. Postoje dva mišljenja o poreklu ove rase. Prvo mišljenje je da je rasa dobijena u Kini ukrštanjem Pekinezera i Tibetskog terijera, a prema drugom mišljenju, rasa je dobijena ukrštanjem Lasa Apso i Pekinezera. U Evropu stiže iz Kine 1930-te godine preko Engleske gde je dalje selekcionisan i prijavljen kao rasa u FCI. Bio je jedan od najomiljenijih pasa na Kineskom carskom dvoru. Služio je kao pratilac i čuvar. Ime ši-cu je dobio po čudesnoj životinji iz Kineske mitologije psu-lavu. Budisti u Kini su obožavali lava, a malom psu ukazana je slična počast. Pre mnogo vekova su stigli iz Tibetanskih samostana kao darovi dobre volje Kineskim carevima.

Opšti izgled:
Snažan, bogato odlakan pas, sa jasno arogantnim držanjem i licem koje nalikuje na hrizantemu.

Temperament:
Inteligentan, aktivan i oprezan. Prijateljski i nezavistan. Vrlo je šarmantan i živahan, razigran i umiljat pas. Veliki prijatelj dece.

Dlaka:
Duga, gusta, nije uvijena sa dobrom podlakom. Dozvoljena je blaga talasastost. Preporučuje se da dlaka na čelu bude uspravna.

Boja:
Dozvoljene su sve boje. Kod višebojnih pasa veoma je poželjna bela lisa i belina na kraju repa.