Kineski cubasti pas


Opšti izgled:
Mali, živahan, dražesan pas, srednje snažnih do lakih kostiju. Telo simetrično bilo da je bez dlake, sa čuperkom na šapama, glavi i repu, ili blago omotano mekim dlačnim velom.

Karakteristika:
Postoje dva jasno različita tipa: finih kostiju („deer tipe"), kao i naliven, snažne građe tela i kostiju.

Narav:
Radostan, nikada ljutit.
Vitak je pas sitnih kostiju, veoma živahan i drag. Puno se kreće. Ima mekanu, toplu i glatku kožu bez dlaka. Dlaku nalazimo u čupercima na gornjem delu glave, na donjem delu repa i u obliku nekih vunenih nogavica na nogama. Neobično je gibak.

Boja tela - od rozaste do crne, mahagonijeve, bakreno crvene, plave ili Ijubičaste. Može biti jednobojan ili višebojan sa pegama.
Uši su velike i uspravne. Kod dlakavog tipa te rase mogu biti i viseće. Što je manji pas ima svileniju dlaku.

Težina - od 2,2 - 3 kg, visina - do 30 cm. Životno doba je visoko. Radi se o jako staroj pasmini. Telesno jače pse upotrebljavali su za lov. Marco Polo ih je vidio i opisao. Sitni psi su živeli u mandarinskim kućama kao "dragoceni kućni čuvari" i u ograničenom broju u prošlom veku prešli su u Ameriku. Godine 1988. prvi su ih put pokazali u Munchenu na izložbi pasa. Te prijatne životinje su jače nego što izgleda na prvi pogled. Vole sunce i brzo pocrne - ružičasta boja postane poput mahagonija. Nije loše imati ih pod suncobranom. Vole sneg, a u vreme hladnoće zahtevaju više hrane da mogu održati telesnu temperaturu. Veoma su privrženi svojoj porodici. U toplom domu se ponašaju kao verni čuvari koji osorno najave dolazak svakog stranca. Kad su pravilno odgojeni nisu agresivni.
Primereni su pasjim zanesenjacima i dobro su rešenje onima koji su alergični na dlake.