Srpski pevač svetskog glasa


NAŠ "SLAVUJAR" NA PRAGU PRIZNANJA NOVE RASE KANARINACA


"Srpski slavujar" ozbiljnije se uzgaja u našoj zemlji od sredine 20. veka, ali sve do sada nije sazreo trenutak da se i zvanično prizna kao rasa kanarinaca. Ovdašnji ornitolozi, koji su se od 2000. godine posvetili popularizaciji ove rase pevača, nadaju se da će na Svetskom šampionatu u Holandiji predstojećeg januara "srpski slavujar" konačno zauzeti mesto koje zaslužuje.

- Naša ptica ume da reprodukuje i do 30 melodija, što je tri puta više od sada priznatih rasa kanarinaca - pevača - navodi Branislav Karajović, sudija i predsednik Sekcije pod okriljem Saveza organizacija za zaštitu i odgoj ptica Srbije.

- U našoj zemlji se u toku godine izleže od 7.000 do 8.000 "slavujara". Na ovoj rasi se radilo dugo i selektivno. Kvalitetnom reprodukcijom dobili smo odlične rezultate.

Sa osnivanjem Sekcije kanarinaca pesme "Srpski pevač - slavujar" u Kruševcu, na početku ovog veka, ozvaničen je i trud za priznavanje istoimene rase. Uzgajanje ove ptice sve je popularnije i u regionu, kako se i videlo na nedavno održanom četvrtom Balkanskom prvenstvu slavujara u Lazarevom gradu, gde se okupilo 25 odgajivača domaćeg kanarinca.

- Nadamo se da će cela Evropa zavoleti srpskog slavujara, a mi smo veoma aktivni u tim pokušajima - kaže Floran Rin, rumunski ornitolog.

Kvalitete "slavujara" danas mogu da vide i ornitolozi širom sveta, jer su snimci sa "nastupa" dostupni i internet - zajednici. "Slavujar" peva melodije za slavuje, ali i melodije kosova, drozdova, ševa. I ocenivanje pri takmičenjima koja se redovno održavaju vrlo je rigorozno.

Pesma slavujara podeljena je u dva dela: obavezni i slobodni. U obaveznom delu nalazi se 26 tura (melodija), koje potiču od pesme slavuja podeljenih u četiri kategorije: teške, poluteške, srednje i lake. Slobodnim turama pripadaju ostale melodije slavujeve pesme koje nisu u obaveznom delu, kao i ture drugih ptica pevačica, prvenstveno ture ševe, kosa, drozda i dr.

Pravilo je da u ukupnom zbiru poena odnos tura iz obaveznog dela i tura iz slobodnog dela bude 70 prema 30 procenata, tako što slobodni deo ne sme preći 30 procenata. Ptice se mogu takmičiti u četiri kategorije : mlade (izležene u toj takmičarskoj godini), stare (izležene prethodne ili ranijih godina), paru mladih ili starih ptica i kolekcije od četiri ptice (mlade ili stare).

Ptice ocenjuju najmanje dvojica sudija koji su iz različitih mesta, i to u deonicama od po 15 minuta. U ukupan zbir poena koje ptica osvoji ulaze i poeni za opšti utisak koji ptica ostavlja na sudije svojom intepretacijom bojom glasa, brojem tura idr. Pravo da se takmiče imaju samo ptice koje su unete u matičnu knjigu evidencije, gde se upisuju izležene ptice sa brojem prstena, bojom od poznatih roditelja, njihovi brojevi pristane, za svaku kalendarsku godinu posebno.

- Za "slavujara" postoje tačno propisani standardi koji se odnose na osobine ptice - objašnjava Karajović - Kanarinac - pevač može biti beo, plav, žut i zelen, ali pojavljuje se i u žuto-zelenoj, belo-plavoj i izabel varijetetu (žuto-izabel i belo-izabel). Mogu biti sa "ćubom" ili bez nje.
Naša talentovana ptica može da živi duže od jedne decenije, ali iziskuje pravu i posvećenu negu od trenutka kada postane polno zrela. Ukoliko poseduje dar, a nije "lenja", odgajivač sigurno dobija jedinstvenu "pesmaricu" s krilima.

Vežbanje ume da potraje i do šest sati u toku dana - predočavaju ljubitelji "slavujara".
Trenira se uz snimljene melodije. Dok ne sazri, ptica dobija jaku hranu, a kasnije se insistira na raznovrsnosti ishrane, kao i kod čoveka. Dajemo joj i preparat na bazi belog luka i sirćeta od divljih jabuka, koji je odličan kao preventiva.

S. Babović

izvor;ZOV.RS