Krajem veka bez belih medveda zbog klimatskih promena


Svetski fond za prirodu (WWF) objavio je danas rezultat istraživanja prema kom bi opstanak polarnih medveda bio doveden u pitanje već krajem ovog veka, ako se ne smanji ispuštanje gasova koji zagrevaju klimu u svetu.

Klimatske promene prete već kritično ugroženim ekosistemima Severnog ledenog okeana, izazivajući znatno opadanje broja polarnih medveda.

Kako sada izgleda, polarnim medvedima preti izgladnjavanje i nemogućnost razmonžavanja duž celog Kanadsko-arktičkog arhipelaga.

Četvrtina polarnih medveda na svetu živi na tom arhipelagu, gde je morski led cele godine, ali čak bi se i tu moglo desiti da se led istopi u narednim decenijama što9 bi ugrozilo opstanak medveda, piše u izvestaju koji je objavljen danas u naučnom časopisu PLOS ONE uz podršku WWF-a.

S manje ledenih površina, medvedima se smanjuje i pristup plenu, odnsno hrani.

Studija je pokazala da bi do 2070. godine, više od 80 odsto leda na arhipelagu moglo nestajati u julu, te bi skotne mečke morale ranije da se povuku na kopno. No, iako je tanki led bolje stanište za foke koje su glavni plen medveda, takav led ne traje dovoljno dugo da bi polarni medvedi mogli da ih love.


Izvor : (Beta)