Mitovi o psima

Pas treba postiti jedan dan u nedelji!
Ovo može biti na ruku vlasniku, ali nema nikakve veze sa zdravljem psa.



Kad pas maše repom, znači da je srećan!

Većina pasa zaista maše repom kad je srećna i u mnogim slučajevima, mahanje repom znači pokazivanje uzbuđenosti ili neke emocije. Ipak, mahanje repom ne znači uvek pozitivnu emociju. Psi često mašu repom i kad su nervozni, razdraženi, preplašeni ili agresivni.



Pas koji ne jede meso je izdržljiviji!
Dokazano da je za izdržljivost mnogo bolje nahraniti psa lakšim obrokom najmanje dva sata pre početka aktivnosti. Međutim, ova tvrdnja nije tačna.



Moj pas jede isto što i ja!
Mnogi vlasnici ne znaju da psi imaju različite navike u ishrani u odnosu na ljude. Psi ne mogu jesti sve, a potreba za vitaminima i mineralima se takođe razlikuje od one prisutne kod ljudi.


Pas treba jesti raznovrsnu hranu!
Pas treba jesti istu hranu u isto vreme jer česte promene režima ishrane izlažu psa digestivnim problemima. Crevna mikroflora je prilagođena određenom tipu hrane i svaka iznenadna promena ne daje dovoljno vremena mikroorganizmima da se prilagode novoj.



Komercijalna hrana treba biti pojačana dodavanjem mesa !
Komercijalna hrana je napravljeno tako, da sadrži sve sastojke neophodne psu za određeni uzrast i fiziološko stanje. Što bi značilo, da ako ste se odlučili da svog psa hranite gotovom hranom, svaki dodatak može uticati na balans hranjivih sastojaka i tako negativno uticati na zdravlje psa.



Proteini mogu opteretiti rad bubrega!
Istraživanja koja su se vodila u Francuskoj i SAD-u preko 15 godina su jasno dokazala da je ovo verovanje o štetnosti proteina na bubrege pogrešno. Urea, kao produkt razgradnje proteina, se eliminiše pasivno od strane bubrega i ako bubrezi izgube svoju funkciju, to je rezultat normalnog starenja a ne unošenje proteina.



Kalcium drži uši psa uspravno!

Ne postoje naučna istraživanja koja pokazuju da određeni način ishrane utiče na poziciju ušiju. Dodavanjem kalcijuma u ishranu, možemo samo naškoditi psu, usled narušavanja balansa hranjivih sastojaka.


Svi vitamini su u povrću !
Povrće nije jedini izvor vitamina za psa. Vitamini koji su rastvorljivi u mastima se nalaze u životinjskim masnoćama ili u određenim organima. Tako, jetra sadrži velike količine vitamina A, što može biti opasno po psa ukoliko se svakodnevno hrani jetrom. Dehidrirano povrće koje se može naći u određenim tipovima gotove hrane nije značajan izvor vitamina.


Vitamin D je potrebno dodavati u hranu za štenad
Štenad zahtevaju male doze vitamina D, koje se lako mogu nadoknaditi dobro izbalansiranom hranom. Prekomerne doze vitamina mogu dovesti do ozbiljnih problema kostiju.



Pas sa suvim nosom je bolestan pas!

Temperatura i vlažnost psećeg nosa nemaju nikakve veze s njegovim opštim zdravstvenim stanjem.


Pseća usta su čistija od ljudskih!
U prošlosti se verovalo da pseća slina ima antiseptička svojstva, a neki i danas veruju da je lekovita. Pseća usta nisu čišća od ljudskih i sa sobom nose kolonije bakterija. Osobe sa slabim imunitetom i mala deca ne bi trebali imati direktan kontakt sa psećim ustima.



Starog psa ne možeš naučiti nove trikove !
Stari psi potpuno su sposobni naučiti nove trikove, pa čak i razvijati nove veštine. Uz dovoljno strpljenja, ljubavi i upornosti stari pas naučiće da sedne, donosi štap, legne, da se pravi mrtav ili pruži šapu. Sve dok je pas zdrav i živahan, naučiće sve što poželite.

Izvor; Vesela škola