Poljska ševa

Poljska ševa (lat. Alauda arvensis) je mala ptica iz reda vrapčarki. Ove ševe rasprostranjene su velikom broju u Europi, Aziji i u planinama Severne Afrike.

Poljska ševa duga je od 16-18 centimetara. Perje joj je na području trbuha smeđkastobele boje, dok je na ostalim delovima tela smeđa, s ponekim svetlijim i tamnijim nijansama. Mužjak ima karakterističan pjev, koji se čuje na daljini od 50 do 100 metara. Obično traje od 2 do 3 minuta, ali može trajati i duže. Krila su šira kod mužjaka nego kod ženke, što mu omogućuje duži let. U letu pokazuje kratki rep i kratka, široka krila. Hrani se skakavcima. Ženka u junu u travnato gnezdo snese od 3 do 6 jaja. Jaja su žuta/bela s smeđkastim/ljubičastim tačkama. Gnezdo je veoma teško naći.

Obično su stanovnici zapadnih regija, dok se istočne poljske ševe zimi sele, idući prema severu. Na zapadu, poljske ševe se uvek zimi nastane u ravnicama i morskim obalama. Azijske ptice mogu se pojaviti u lutanju i na Aljaski. ove ptice takođe se mogu sresti na Havajima i na zapadu u Severnoj Americi.