Slatko od kajsija


Potrebno:

1kg kajsija,
1kg šećera,
1 limun,
0,25kg kreča

Priprema:
Odabrati zrele, ali čvrste plodove kajsija. Oprati ih, oljuštiti, prepoloviti svaku kajsiju tako da se dobiju dve polutke, odstraniti košticu, a zatim svaku polutku kajsi je staviti u krečnu vodu da stoji pola sata.

Krečnu vodu pripremiti tako što četvrt kilograma kreča treba rastvoriti u 2 litra hladne vode, dobro izmešati, zatim dodati još 2 litra hladne vode, ponovo sve dobro izmešati i ostaviti da se kreč staloži. Kada se kreč staloži, procediti vodu. Ovako dobijena voda je krečna voda u koju se potapaju prethodno pripremljene polutke kajsije. Pošto su kajsije odstajale pola sata u krečnoj vodi, izvaditi ih rešetkastom kašikom, staviti ih u đevđir ili veću cediljku i isprati u hladnoj vodi više puta, dok se dobro ne i speru od kreča.

U čistu šerpu za kuvanje slatka staviti šećer, preliti ga čašom vode i kuvati dok se ne dobije šećerni sirup gustine meda, a zatim dodati pripremljene polutke kajsi je i kuvati 10 minuta, računajući od momenta ključanja. Posle toga smanjiti vatru, dodati sok od limuna i kuvati još 15 minuta. Za to vreme šerpu sa slatkim lako pro tresti i skidati penu koja se sakuplja na površini slatka. Kada je slatko gotovo, skloniti šerpu sa štednjaka, a pokupiti preostalu penu, prekriti šerpu čistom i vlažnom salvetom i ostaviti da tako prenoći. Sutradan sipati slatko u prethodno pripremljene tegle i hermetički ih zatvoriti ili ih dobro povezati dvostrukim celofanom koji je pre toga bio potopljen u alkoholu. Čuvati sa ostalom zimnicom na hladnom i suvom mestu.