Ajvar je omiljena domaća poslastica za zimnicu od paprika i patlidžana. Jede se samostalno, uz meso s roštilja ili na kruhu. Svatko ima svoj recept za ajvar, a mi donosimo mnoge recepte za najbolji bakin ajvar.

Ako se pitate kako napraviti fini domaći ajvar i koliko se kuha ajvar, nastavite čitati članak.

Ajvar – porijeklo
Mnogi se otimaju za podrijetlo ajvara, ali nitko još nije uspio dokazati prvenstvo. Postoji već dugi niz godina, a pretpostavlja se da je turskog podrijetla. Na Balkan je dospio tijekom turskih osvajanja.

U 100 grama ajvara se u prosjeku nalazi oko 100 kalorija, ovisno o sastojcima. Postoji puno recepata za ajvar, a svaka regija se drži svoje tradicije. Nijedan recept nije pogrešan, a ponajprije ovisi o osobnom ukusu.

Koliko se kuha ajvar?
U prosjeku za kuhanje ajvara je potrebno oko osam sati aktivnog rada. Vrijeme lako ode na pečenje i kuhanje povrća, kojeg ima u velikim količinama.

Za pripremu ajvara je ključno strpljenje jer se mora dugo miješati i lagano krčkati više sati.

Domaći ajvar

Kvarenje ajvara
Domaći ajvar u kojem nema dodanih konzervansa bi se mogao početi kvariti nakon mjesec ili dva. Ako želite da ostane svjež i jestiv dulje vremena, možete:

sterilizirati staklenke u koje ćete pohraniti ajvar,
protresti napunjene staklenke kako bi izašao višak zraka,
nakon punjenja staklenke vratiti u pećnicu na 60 stupnjeva Celzijevih kako bi došlo do pasterizacije.
Brzi ajvar – recepti
Kuhanje ajvara može potrajati satima. Ako želite uživati u ovoj domaćoj poslastici, a nemate previše vremena na raspolaganju, isprobajte brzi recept za ajvar.

Kuhani ajvar – recept
Ovo je recept kojim ćete dobiti oko 5 kilograma domaćeg ajvara. Volite li ljuti ajvar, možete staviti ljute papričice ili feferone, a za blažu verziju ih izbjegnite.

Za recept za ajvar od paprika i patlidžana trebat ćete:

5 kilograma crvene rog paprike,
2.5 kilograma patlidžana,
2 glavice češnjaka,
5 litara vode,
200 mL octa,
800 mL biljnog ulja,
1 velika žlica soli,
par ljutih feferona po želji.
Brzi domaći ajvar bez pečenja paprike pripremite slijedeći ove upute:

Paprike očistite od sjemenki i peteljki, a patlidžane ogulite i uzdužno narežite na četvrtine. Češnjak ogulite i očistite.
U velikom loncu zagrijte 5 litara vode s octom i velikom žlicom soli. Kad voda uzavre stavite kuhati paprike 5 – 10 minuta dok ne omekšaju.
Kad kuhane paprike izvadite iz vode, u istu vodu stavite kuhati prerezane patlidžane dok ne omekšaju.
Patlidžane, paprike, češnjak i feferone sameljite u mašini za mljevenje na koju ste naštimali ploče s najmanjim otvorima.
800 mL ulja zagrijte u dubokom loncu te stavite pržiti dobivenu smjesu od češnjaka, paprika, patlidžana i feferona.
Smjesu pržite oko pola sata uz miješanje, a zatim smanjite vatru i ajvar kuhajte oko dva sata.
Ajvar je gotov kad ste postigli željenu gustoću.
Kuhani ajvar pohranite u steriliziranim staklenim teglama te ga ostavite preko noći da se ohladi. Staklenke možete sterilizirati tako da ih ostavite u pećnici zagrijanoj na 80 stupnjeva desetak minuta.

Ajvar recepti – najbolji
Najbolji recepti za ajvar su domaći, a često su nam najdraži oni tradicionalni. Najpoznatiji recepti za ajvar dolaze iz područja Balkana i okolice poput:

Makedonije,
Slavonije,
Srbije,
Slovenije.
Ajvar recept – makedonski
Priprema pravog makedonskog ajvara uključuje strpljenje, dosta slobodnog vremena i kvalitetne sastojke. Rezultat je izvrstan ajvar koji se slaže s bilo kojim jelom. Za zimnicu je najbolje pripremiti velike količine ajvara, a ovim receptom dobit ćete oko 27 kilograma ajvara.

Za ajvar od napečene paprike trebat ćete:

50 kilograma crvene rog paprike,
10 kilograma patlidžana,
5 litara biljnog ulja,
sol po želji.
Ovo je recept u kojem se paprike i patlidžani peku. Možete ih peći u pećnici ili na roštilju, ako ga imate. Tako ćete dobiti poseban dimni okus. Makedonski ajvar pripremite tako da:

Čitave paprike i patlidžane pecite u pećnici na 220 stupnjeva Celzijevih oko 20 – ak minuta. To ćete morati u više navrata kako biste ispekli cijelu količinu povrća. Pečeno povrće stavljate u najlonske kese kako bi voda isparila.
Nakon pečenja paprike i patlidžane ogulite i očistite od sjemenki.
Paprike i patlidžani se moraju dobro ocijediti, a najbolje ih je ostaviti na cjedilu preko noći.
Ocijeđeno povrće sutradan sameljite na mašini za mljevenje mesa, a smjesu stavite kuhati u duboki lonac da ispari sva voda.
U lonac svako 15 minuta ulijevajte po pola litre ulja i kompletnu smjesu stalno miješajte i začinite. Kad smjesa postane kremasta, spremna je za pohranjivanje u sterilizirane staklenke.
Za ovu količinu ajvara će Vam trebati oko 30 – ak staklenki srednje veličine. Sterilizirajte ih u pećnici koju ste zagrijali na 100 stupnjeva Celzijevih oko 15 minuta. Kad ajvar pohranite u staklenke, dobro ih zatvorile i ostavite da se polako hlade.

Ajvar za zimnicu

Leskovački ajvar – recepti
Leskovački kuhani ajvar se radi s esencijom, a može se dodati i konzervans. Starinski recept za ajvar zahtijeva sljedeće sastojke:

100 kilograma crvene rog paprike,
2 kilograma ljutih papričica,
1 litra suncokretovog ulja,
1 – 2 jušne žlice esencije,
3 vrećice konzervansa.
Kuhani ajvar napravite po ovoj recepturi:

Crvene rog paprike i ljute papričice pecite na roštilju ili u pećnici sa svih strana. Stavite ih u vrećice te ogulite i očistite od sjemenki.
Povrće ostavite u cjedilima preko noći kako bi se sva voda ocijedila.
Paprike i papričice sutradan sameljite na sitnom otvoru na mašini za mljevenje mesa. Smjesu stavite kuhati u duboki lonac u kojem ste zagrijali pola litre ulja.
Smjesu u loncu stalno miješajte i kuhajte oko sat vremena, a zatim sa strane zagrijte još pola litre ulja i dodajte u lonac s ajvarom.
Nastavite miješati i kuhati dok ajvar ne dostigne željenu gustoću. Tada ajvar lagano sklonite s vatre, dodajte mu esenciju i konzervans te ga još jednom izmiješajte.
Gotovi ajvar stavljajte u sterilizirane staklenke koje trebate dobro zatvoriti i ostaviti da se ohlade.
Staklenke sterilizirajte zagrijavanjem u vrućoj pećnici. Kad ih budete punili gotovim ajvarom, malo ih protresite kako u tegli ne bi ostalo puno zraka.

Ajvar 10 kg paprika
Nekada ne želite napraviti velike količine ajvara, od 50 ili 100 kilograma paprika. Za osobne potrebe Vam može biti dovoljno i 10 kilograma crvenih rog paprika.

Trebat ćete:

10 kilograma crvene rog paprike,
5 kilograma patlidžana,
6 režanja češnjaka,
2 glavice crvenog luka,
2 litre suncokretovog ulja,
3 litre vode,
1 litra octa,
malo papra i soli po želji.
Ajvar kuhani, bez pečenja paprike, pripremite na sljedeći način:

Patlidžan ogulite te pecite u pećnici oko 20 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih. Nakon toga ga narežite i očistite od peteljki. Patlidžan ostavite da se cijedi.
Crveni luk i češnjak ogulite i očistite te stavite u lonac s vodom, octom, litrom ulja i paprom. U tom loncu kuhajte paprike koje ste narezali i očistili od sjemenki. Paprike kuhajte desetak minuta i zatim stavite da se ocijede.
Paprike i patlidžane sameljite na mašini za mljevenje mesa te smjesu stavite pržiti u lonac s litrom ulja.
Ajvar kuhajte dva do tri sata uz dobro miješanje te negdje na pola puta dodajte sol.
Priprema ajvara traje dugo jer je teško odjednom ispeći i skuhati kompletnu količinu povrća. Budite strpljivi i odjednom kuhajte oko kilogram do dva paprika. Nakon kuhanja, ajvar pohranite u sterilizirane staklenke.

Napunjene staklenke možete vratiti u pećnicu na 60 stupnjeva Celzijevih na pasterizaciju.

Ajvar recepti najbolji

Najbolji ajvar – kupovni
Nekada nemate uvjete za kuhanje ajvara za zimnicu, a obožavatelj ste te tradicionalne poslastice. U tom slučaju možete uživati u nekom od kupovnih ajvara koji su dostupni na našem tržištu.

Neki od dostupnih ajvara na tržištu su:

Podravka – uprženi, blagi i ljuti ajvar,
Zvijezda ajvar,
Vitaminka – ajvar iz BiH,
Dentina – makedonski ajvar,
Droga – slovenski ajvar,
Grand – makedonski ajvar.
Već danas možete kupiti neki od ovih ajvara u trgovini te uživati u bogatstvu okusa kojeg nude.