Kako da se odbranite od komaraca i krpelja

1. Sve potencijalne rezervoare vode, na primer vodu u tanjirićima tegli za cveće, dečijim kanticama, posudama u dvorištu i slično, prospite, a vodu u dečijim bazenima i vazama menjajte!
2. Redovno koristite repelente. Namažite i kožu i poprskajte odeću, ali znajte da repelenti štite samo delimično.
3. Kada odlazite u prirodu, obucite duge rukave, duge pantalone i čarape.
4. Uključite klimu. U područjima gde su najezde komaraca česte, stavite mreže na prozore.
5. Nakon boravka u prirodi pregledajte celo telo i kosu. Ako uočite krpelja, skinite ga sterilnom pincetom. Prebrišite je alkoholom ili kratko držite na otvorenom plamenu. Krpelja nemojte kidati, gušiti uljem ili alkoholom jer će povratiti, a taj sadržaj ući će u organizam. Krpelje prihvatite što bliže koži, polako okrenite levo i desno i povucite.
6. Kada odlazite u prirodu, nosite svetliju odeću jer se tako krpelj lakše primeti.
7. Redovno kontrolišite kućne ljubimce, pse i mačke.
8. Ne palite svetlo pri otvorenom prozoru.

Da ne biste svaki put kad ste u prirodi vreme gubili braneći se od krvopija, treba da znate kako od njih da se zaštitite


Iako postoje sredstva koja nas mogu zaštiti od upornih krvopija, često se dešava da ih nemamo u trenucima kad su nam najpotrebniji. Ipak, postoji način da se zaštitimo i u tim situacijama, pa vam neke stvari iz kuće mogu dobro poslužiti kako biste ih oterali što dalje od sebe.


Ruzmarin i žalfija

Ako ste odlučili da veče provedete u prirodi i da s prijateljima pravite roštilj, stavite na njega i jednu grančicu ruzmarina ili žalfije. Miris tih aromatičnih biljaka odbiće dosadne insekte, a u dvorištu stvoriti pravu mediteransku atmosferu.

Beli luk

Pomešajte sok izgnječenog belog luka s pet puta većom količinom vode i taj rastvor sipajte u bočicu s raspršivačem. Pre upotrebe dobro ga promućkajte. Lagano poprskajte izložene delove tela i bićete zaštićeni od uboda komaraca pet ili šest sati.


Cvet nevena

Ukoliko odlučite da dvorište ukrasite cvetovima nevena, na taj način nećete dobiti samo lepše okruženje već i odličnu zaštitu protiv komaraca. Neven ispušta miris koji ih odbija, a isto tako je neprijatan i drugim letećim napastima. Takođe, kremom od nevena može umiriti kožu nakon uboda insekata.