Pomoc kod zacepljenog nosa

Zapušenost nosa i teškoće u disanju većinom izaziva suvoća vazduha u sobama u kojima je uključeno grejanje. Takav vazduh šteti nosnoj sluzokoži. Mogli biste da stavite na radijator navlažene krpe ili činijice u kojima je voda. To doprinosi da vazduh bude vlažniji.
Što više provetravajte sobu u kojoj spavate, grejanje podesite na slabije ili ga sasvim isključite u noćnim satima. Tako ćete lakše zaspati i disati kroz nos.

Ishrana:
Da bi se disajni kanali kanali otvorili, uživajte u što toplijoj supi i začinite je biberom. Takođe, moćnog saveznika naći ćete i u renu, čili papričicama i pikantnim varivima. Ljuta hrana sadrži kapsaicin, reč je o hemijskom jedinjenju koji podstiče otpušavanje; idealno bi bilo da to praktikujete naveče ukoliko tegobe osećate noću.

Luk ili crni kim:
Evo još jedan prirodan lek:
iseckajte luk i pomirišite.
Rezultat: krenuće Vam suze, ali će pospešiti i protok sluzi iz nosa. Takav rezultat daje i crni kim – usitnite semenke i umotajte u parče gaze. Postavite ispod nozdrva, a posle toga treba da udahnete. Pored toga što će Vam curiti nos, osetićete i blaže peckanje tipično za otpušavanje nosnih kanala.


Inhalacije:

I para Vam može pomoći. Potrebno je prokuvati vodu i sipati u širu činiju, u koju ćete nakapati eukaliptusovo ulje – 2-3 kapi. Rezultat se postiže i upotrebom ulja nane, čajnog drveta ili kamilice. Pokrijte glavu pomoću većeg peškira. Zažmurite, a potom sledi lagano udisanje pare.


Fizioloski rastvor:

Nabavite destilovanu vodu, kuhinjsku so, sodu bikarbonu, pumpicu za nos ili plastičan spric (dostupan u svakoj apoteci).
U 2 šoljice smlačene vode, sipajte polovinu kafebe kašičice soli i sodu bikarbonu – jedan prstohvat. Dobijeni rastvor sipajte u špric i time ispirajte nos. Tokom ovog postupka, treba disati na usta. Ukoliko upotrebljavate pumpicu, procedura je identična. Posle ispiranja treba pažljivo izduvati nos.

Jastuci:

Ukoliko Vas i dalje muče tegobe zapušenog nosa u noćnim satima, umesto jednog, za spavanje koristite nekoliko jastuka. Kada je glava u uzvišenom položaju nego što je srce, manji je rizik od zapušenja nosnih kanala, a sluz jednostavnije ističe.

Zabranjeno je da:

- šmrkanjem povlačite sluz unutar nosnih kanala;
- uživate duvan i pijete alkoholna pića, zato što ovo dovodi do dodatnih komplikacija;
- suviše snažno izduvavate nos, zato što će to dovesti do još komplikovanijeg začepljenja;
- snažno stiskate čelo, zato što to dodatno stimuliše sinuse;
- pijete tablete protiv upale, ukoliko je curenje iz nosa jedini problem;
- suviše često upotrebljavate kapi za nos.