Urastanje noktiju

Urastanje noktiju se dešava kada se oštar ugao nokta ukopa u kožu na vrhu ili sa strane prsta, i urastanje je češće na nožnim prstima. Na mestu urastanja se javljaju bol i upala. Kasnije, u upaljenoj oblasti može da počne da raste novo tkivo koje pogoršava bol i dovodi do pojave gnoja i otoka. Ukoliko se ne leči,urastao nokat može izazvati infekciju koja zahteva hirurško lečenje.

Urasli nokte su uobičajena pojava kod odraslih i adolescenata, češći kod muškaraca nego kod žena. Urastanje se može desiti na svim noktima, ali su najčešća na nožnom palcu. Urastao nokat može imati veliki broj različitih uzroka: sečenje noktiju prekratko ili loše oblikovanje turpijom može dovesti do toga da nokat uraste u kožu. Takođe, nošenje cipela ili čarapa koje vam ne odgovaraju takođe mogu izazvati urastanje. Ako su vam cipele su pretesne, a nokti neisturpijani, to može ugurati nokat u kožu i dovesti do bola. Kada osetite bol, može se desiti da je nokat već dosta urastao, a vi to niste osetili. Zato redovno kratite i turpijajte nokte i omekšavajte zanoktice.

Fizički udarce mogu izazvati raste unutra, odnosno urastanje sa unutrašnje strane. Ponavljanje aktivnost koje mogu dovesti do povrede noktiju, kao što je na primer šutiranje lopte, takođe može izazvati urastanje noktiju. Visoke potpetice i uopšte obuća koja se pri vrhu sužava tkođe je jedan od uzroka, jer tako prsti vrše međusobni pritisak na nokte. Nepravilno sečenje noktiju može da izazove da se uglovi nokta ukopaju u kožu. Ivice noktiju bi trebalo da bude sečene ravno, a ne oblo.

Ako na vreme primetite da vam nokti urastaju, možete izbeći hiruršku intervenciju ako ga pravilno sanirate. Potopiti noge u toplu vodu par puta dnevno. Ne morate da dodavati sapun, soli, pilinge u vodu. Van toga, ujutru i uveče operite stopalo, uključujući pogođene oblasti, antibakterijskim sapunom i vodom. Trudite se da vam stopala uvek budu čista i suva tokom ostatka dana. Ako je nokat već počeo da raste u kožu, a ne osećate bol, poslužite se manikir setom. Posebno namenjenom alatkicom za čišćenje noktiju podignite ugao nokta koji se ukopao u kožu. Uzmite mali komad vate ili gaze, smotajte ga i stavite između nokta i kože da upije gnoj. Jeste bolno, ali to je najvažniji deo kućno lečenje. Posle svakog natapanja, promenite gazu i isperite. Ovo radite desetak dana, koliko je potrebno noktu da izraste dovoljno da ne urasta u kožu.