Da usporite starenje

Nažalost, mladost ne traje zauvek. Starost čeka svakoga od nas i neizostavni je deo života. Starenje je postepeni proces, ali koliko brzo će se odvijati zavisi i od načina života i navika.
Ovaj proces, kome se niko ne raduje, ali je neizostavan, biće nešto sporiji ukoliko usvojite neke zdrave navike i rešite se onih loših.


Metabolizam

Ukoliko je varenje usporeno, onemogućena je pravilna aposorpcija hranljivih materija. Posledica toga je isušivanje kože, pucanje kose i loše stanje noktiju. Zbog toga čovek izgleda stariji nego što jeste. Približno sedamdeset procenata Vašeg imunog sistema je unutar creva, pa pri usporenju metabolizma, snaga imuniteta se dovodi u pitanje, zbog čega se mogu javiti bakterije i gljivice, usled čega čovek može osećati mučninu, glavobolju, zamor, a i nivo holesterola se povećava.
Obroci treba da budu redovniji ali i laganiji. Svakodnevno bi trebalo da hodate minimalno trideset minuta. Nakon trideset dana primetićete da se osećate neuporedivo bolje.


Šećer:

Rafinisani šećer je ključni uzročnik preranog starenja. Teško je odoleti slatkišima, ali treba znati da oni veoma loše utiču kako na Vašu liniju, tako i na organizam u celini – pospešuju pojavu mitisera i akni, celulita i bora.


So:

Budite oprezni sa ovim začinom. Previše unosa soli takođe nije dobro za zdravlje. Važno je biti umeren.


Mediteranska hrana:

Ukoliko slatkiše, zaslađene sokove i fast food hranu zamenite mediteranskom hranom, produžićete životni vek i duže izgldati mladoliko. Na Vašem jelovniku treba da bude što više hrane koja sadrži mnogo antioksidanasa koji blokiraju slobodne radikale i samim tim starenje čine sporijim. Voće, povrće, riba i žitarice su pravi izbor za Vas. Na salate nemojte stavljati teške prelive, već maslinovo ulje i limunov sok – salata je dobrodošla u svakom obroku. Vezano za meso, idealna opcija je pileće i ćureće meso – ove vrste mesa su siromašne mastima, a obiluju proteinima.


Cigarete:

Cigarete su svakako loša navika. Veoma škode Vašem zdravlju i izgledu i ”dodaju” Vam nekoliko godina više nego što imate. Zbog pušenja koža gubi na elastičnosti, što dovodi do pojave bora u dosta mladim godinama.


Fizička aktivnost:

Redovne fizičke aktivnosti treba da postanu navika, radi dobre kondicije i stanja mišića. Takođe, i redovno praktikovanje joge učiniće da duže sačuvate svoj mladoliki izgled.