Protiv gnojnih akni

Akne su posledica poremećaja funkcije lojnih žlezda, a njihova klinička slika varira od vrlo blage, pretežno sa miteserima, do vrlo teških oblika sa gnojnim procesom i izraženim ožiljcima.


U većini slučajeva, bubuljice se pojavljuju u regiji lica i vlasišta, najčešće u pubertetu, i povlače se nakon tog perioda. Međutim, dešava se, i to uglavnom kod žene, da problem ostane i nakon tog perioda.
Ove upalne promene na koži nastaju usled pojačanog lučenja masnoće u lojnoj žlezdi usled čega dolazi do začepljenja lojnog kanala i tako nastaje zatvoreni komedon (miteser). U komedonima se nalazi veliki broj mikroorganizama koji podstiču nakupljanje i stvrdnjavanje masnoće, te razvoj infekcije koja se manifestuje stvaranjem crvenih čvorića (papula) i gnojanica (pustula) što sve čini kliničku sliku akni. Zbog zastoja masnoće, bubuljica puca i njen sadržaj se izliva u okolno tkivo pa dolazi do širenja infekcije i stvaranja novih akni.


Recepti

Za spoljašnju upotrebu

Jabukovo sirće
Ovo je stari, provereni lek protiv akni:
Prokuvati 1/2 litra vode, ostaviti da se ohladi i dodati veliku kašiku jabukovog sirćeta. Ovom tečnošću svako veče mazati bubuljice, što će sprečiti razvoj bakterija.


Med i cimet
Ova moćna kombinacija leči mnoge boljke, a njeno dejstvo dokazano je i u slučaju akni. Mešavinu stavljati na bubuljice više puta dnevno, a može se ostaviti i da deluje preko noći.


Belance
-
Koristi se kao maska za lice, za obnavljanje kože i apsorpciju viška masnoće. Belance umutiti u penastu masu, naneti na lice i ostaviti da stoji 15 minuta, a zatim isprati…