Da pluca budu cista i bez nikotina

Rak pluća je jedan vodećih uzroka smrti od karcinoma u svetu i od njega u najvećem broju obolevaju upravo oni koji svakodnevno uživaju u udisanju dima cigarete. Lekari zbog toga svim pušačima preporučuju da se jednostavno odreknu te loše navike. Ako već pušite, potrudite se da barem smanjite rizik od obolevanja od raka.

Određene namirnice i te kako vam mogu pomoći da malo pročistite pluća. Zapamtite, njihovim konzumiranjem ih ne možete u potpunosti očistiti, ali se u određenoj meri možete osloboditi toksina. Evo koje su to namirnice...


Đumbir

Ovo je još jedno snažno sredstvo za izbacivanje toksina iz pluća. Možete piti čaj od njegovog korena i tako sebi olakšati disanje, a komadić đumbira možete pojesti i uz obrok.

Pomorandža

Osim što su uveliko poznat izvor vitamina, narandže takođe sadrže i kriptoksantin, koji deluje preventivno protiv raka pluća.

Kukuruz šećerac

Ova namirnica sadrži beta-kriptoksantin, za koji se smatra da štiti pluća od karcinoma jer predstavlja snažan antioksidans. S druge strane, treba imati na umu da zbog pojave GMO treba konzumirati isključivo onaj u čije poreklo ste u potpunosti sigurni.

Luk

I beli i crni luk sadrže materije koje imaju antikancerogeno dejstvo. Luk pomaže u sprečavanju mnogih bolesti, među kojima su infekcija i rak pluća. Zanimljivo je i da kod osoba koje već imaju karcinom sprečava rast novih ćelija.

Kopriva

Ova biljka prepuna je gvožđa, a veoma je korisna i kao sredstvo za dezinfekciju pluća i borbu protiv infekcija.

Čaj od borovih iglica

Ovaj čaj se tradicionalno koristi za ispiranje usta i grla, ali može vam biti i dobar saveznik u borbi protiv raka pluća.

Selen

Reč je o zaista moćnom antioksidansu, koji se može naći u raznim vrstama ribe, poput tunjevine, lososa i bakalara, ali i u jagnjetini, jajima i žitaricama. Naravno, preporučujemo vam da se držite jaja i žitarica i da smanjite konzumiranje namirnica životinjskog porekla.