Aspirin suzava puteve kojima se rak siri u organzimu


Aspirin može da omete širenje raka tako što sužava puteve kojima se ova bolest širi, utvrdio je tim australijskih stručnjaka iz Centra za rak Piter Makalum u Melburnu.

Australijski stručnjaci su utvrdili da molekuli aspirina smanjuju širenje limfnih sudova, ključnih puteva za metastaziranje raka.

Kada su limfni sudovi uži, smanjuje se mogućnost širenja tumora, prenela je francuskla novinska agencija AFP.

Lekari već odavno podozrevaju da nesteroidni antiinflamatorni lekovi, među kojima je i aspirin, inhibiraju širenje kancera, ali dosad nije bilo odgovora na pitanje kako do toga dolazi.

Otkriće australijskog tima bi moglo da vodi stvaranju novih, uspešnijih terapija protiv raka.

Prošle godine su, inače, u uglednom medicinskom časopisu "Lanset" objavljeni rezultati studije koja je pokazala da je stopa obolevanja od raka debelog creva, prostate, pluća, mozga i grla manja kod osoba koje svakodnevno uzimaju aspirin.

Mnogi lekari savetuju svakodnevno konzumiranje aspirina i kao sredstva za smanjenje rizika od infarkta, šloga izazvanog krvnim ugruškom i drugih problema vezanih za krvotok.

S druge strane, dugoročno svakodnevno uzimanje aspirina može da dovede do stomačnih problema, čak i unutrašnjeg krvarenja.