Riznica dobrog zdravlja


Banča čaj od peteljki
Koristi se za jačanje metabolizma nezavisno od zdravstvenih smetnji. Ide približno 15 ml čaja na oko 4 šolje vode, neka provri, a zatim smanjite temperaturu i kuvajte 4-5 minuta.

Kaša od smeđeg pirinča
Koristi se u slučajevima oslabljenog imuniteta, kad treba dodatna energija ili kada je, konkretno, probavni sistem oslabljen. Pecite smeđi pirinač ravnomerno sve dok zrna ne dobiju žućkastu boju.

Na deo pirinča, dodajte malu količinu morske soli i 3-6 delova vode, onda pod pritiskom kuvajte najmanje 2 sata. Iscedite kašasti deo kuvanog pirinča kroz sterilnu gazu. Jedite sa malom količinom začina, kao što su umeboši šljive, gomasio (susamova so), tekka, morska trava, alge u prahu.

Flaster od smeđeg pirinča

Ako imate oteklinu ili infekciju, smeđi pirinač se može koristiti kako bi smanjio temperaturu oko inficiranog područja. Ručno izmeljite 70% kuvanog smeđeg pirinča, 20% sirovog zelenog lisnatog povrća i sirovi nori - u suribačiju – što više mlevenja, to bolje. Ako je smesa jako lepljiva, dodajte vodu. Zalepite na inficirano područje. Ako počinje da peče, uklonite, jer više nema efekta. Da biste ga uklonili, isperite toplom vodom.

Flaster od heljde

Izvlači zadržanu vodu i višak tečnosti iz otečenih delova tela.
Pomešati brašno heljde s dovoljno tople vode tako da se formira čvrsta masa. Nanesite u sloju nešto debljem od santimetra na problematična mesta, vežite zavojem ili komadom pamučne tkanine i ostavite tako 4 sata.

U slučaju najteže bolesti: oblog od heljde treba primeniti u slučajevima kada bolesniku natekne stomak usled zadržavanja tečnosti. Ako je ova tečnost operativno uklonjena, pacijent će se osećati bolje privremeno, ali može iznenada biti puno lošije već nakon nekoliko dana. Zato je bolje izbeći takav drastičan postupak.

Može se primeniti bilo gde na telu. U slučajevima kada je dojka uklonjena, okolni limfni čvorovi, vrat, ili ruka često otiču nakon nekoliko meseci. Za rešavanje ovog problema, primenjuju se oblozi od đumbira na otečeno mesto oko 5 minuta, a zatim se stavlja oblog od heljde i menja na svaka 4 sata.

Nakon uklanjanja obloga, možda ćete primetiti kako tečnost izlazi kroz kožu i da oteklina počinje da splašnjava. Heljdin oblog će obično eliminisati oticanje nakon samo nekoliko primena ili najviše nakon dva ili tri dana.

Čaj od čička (osušeni koren)

Koristi se za obnavljanje vitalnosti. Na proporciju - jedan deo sveže nastruganog čička ide 10 puta veća količina vode. Ostavite da provri, smanjite vatru i kuvajte 10 minuta.

Piće od daikon repe i šargarepe

Da biste uklonili prekomerne masnoće iz tela i pomogli rad creva. 15 ml sirove daikon repe i šargarepe, narendane, kuvajte u 2 šolje vode 5-8 minuta uz prstohvat morske soli ili 7-10 kapi tamari soja sosa.

Napitak od daikon (dajkon) rotkve

Smanjuje temperaturu usled izazivanja pojačanog znojenja. Pomešajte 1/2 šolje sveže narendane rotkve sa 1 kašikom tamari soja sosa i 1/4 kašike naribanog đumbira. Prelijte vrućim banča čajem, promešajte i pijte dok je vruće.

Daikon

Napitak za izazivanje mokrenja. Koristite komad gaze da iscedite sok narendane rotkve. Izmešajte 30 ml ovog soka sa 90 ml vruće vode u kojoj je prstohvat morske soli. Skuvajte i pijte samo jednom dnevno. Ne koristite ovu pripremu više od tri uzastopna dana, bez odgovarajućeg nadzora, i nikada ga nemojte koristiti bez da je prvo provrilo.

Napitak za topljenje masnoća i čišćenje organizma od sluzi. U šolju stavite 15 ml sveže naribane daikon rotkve i nekoliko kapi tamari soja sosa. Prelijte vrućim banča čajem i popijte. Najefikasnije je kada se uzima neposredno pre spavanja. Ne koristite napitak duže od nedelju dana osim ako nije drukčije savetovao iskusni makrobiotičar.

Dentie

Pomaže u sprečavanju problema sa zubima, održava zdravlje usne duplje i zaustavlja krvarenje ma gde u telu, skupljanjem proširenih kapilara. Pecite patlidžan, sve dok ne pocrni. Izdrobite u prah i pomešajte s 30-50% pečene morske soli. Koristite svakodnevno kao prašak za zube ili primenite na bilo koje mesto koje krvari, čak i unutar nozdrve u slučaju krvarenja iz nosa, umetanjem isceđene vlažne tkanine umočene u dentie.

Oblog od đumbira

Stimuliše cirkulaciju telesnih tečnosti, pomaže popuštanju i stagniraju toksičnih materija, cista, tumora.
Šaku naribanog đumbira stavite u gazu i istisnite sok đumbira u lonac sa nešto manje od 4 l tople vode i držite ispod tačke ključanja, jer, ako kuvate, izgubiće se moć đumbira. Umočite pamučni peškir u vodu sa đumbirom, iscedite ga dobro, i stavite vruće, direktno na područje koje želite tretirati. Drugi, suvi peškir možete staviti na vrh da se smanji gubitak toplote. Nanosite novi vrući peškir na svakih 2-3 minuta sve dok koža ne pocrveni.

U slučajevima najteže bolesti: oblog od đumbira treba pripremiti na uobičajeni način. Međutim, možete ih primenjivati samo kratko vreme (3-5 minuta maksimalno), za aktiviranje cirkulacije u zahvaćenom području, a treba odmah da usledi taro krompir ili oblog od krompira.

Ako se oblog od đumbira primenjuje u više navrata tokom dužeg razdoblja, može čak ubrzati rast tumora, posebno ako je jin tipa.

Đumbir oblog treba uzeti u obzir samo kao pripremu pred taro oblog u slučajevima raka, a ne kao nezavisno lečenje, i držati tokom nekoliko minuta.