Rotkva cistac organizma


Među makrobiotičarima, ali i svima drugima koji drže do povrća koje se mnogo ne prska, i služi čišćenju organizma, ali i poboljšanju varenja, dajkon rotkva je postala pouzdan oslonac za salate, presne ili turšije, kako god... Presni dajkon mudri Japanci koriste zbog prijatnog, reskog ukusa, ali najpre radi lečenja probave. Laboratorijske analize su pokazale da sok presnog dajkona sadrži digestivne enzime slične onim koje luči naš organizam.

Ovi enzimi: diastaza, amilaza i esteraza, pomažu transformisanje ugljenih hidrata, masti i proteina u - njihove upotrebljive oblike.

Tradicionalni japanski, pa i makrobiotički, restorani uz obrok služe rendani dajkon, koji pomaže da se svare ulja, ili proteini ribe. Ovakav, rendani, dajkon bio bi od pomoći svima sa osetljivim sistemom za varenje. Bitno je zapamtiti da se dajkon jede odmah, jer samo 30 minuta posle rendanja gubi polovinu enzima.

Tradicionalno služenje dajkona privuklo je pažnju japanskih stručnjaka, pa su proučavajući otkrili da on takođe smanjuje prisustvo opasnih hemikalija u telu.

Nitrozamini npr. su tip karcinogena koji se formira u stomaku iz hemikalija prisutnih kako u prirodnoj tako i u industrijskoj hrani. Dajkon rotkva sprečava njegove opasne reakcije. Dakle, dajkon je i prevencija raka.

Pored toga, dajkon je bogat i vitaminom C. Skuvan u kombu čorbi pomaže kod obrade mlečnih proizvoda.

Topli napitak od dajkona, šiitake i kombu alge tradicionalni je japanski lek protiv groznice.