Voce za dobro zdravlje

Darovi prirode koji cuvaju nase zdravlje, produzavaju zivot, odrzavaju vitalnost...


Jabuka

Nutricionisti tvrde da je jabuka najzdravije voće na svetu. Stara engleska poslovica kaže da „jabuka dnevno, drži daleko od lekara”, dok stručnjaci poručuju da jabuka, još bolje, dve dnevno, čine više za očuvanje zdravlja od mnogih lekova. „Mala apoteka” kako je još nazivaju, obiluje vitaminima i mineralima, a bogata je i antioksidanatima i dijetnim vlaknima. Jabuka snabdeva organizam energijom, sprečava umor, čuva koncentraciju, jača imunitet, a vrlo je efikasna u borbi protiv virusa i bakterija jer štiti od prehlade. Osim toga, smanjuje rizik od raka debelog creva, sprečava karijes, prija srcu i krvnim sudovima, sprečava nakupljanje štetnih materija u krvi, smanjuje povišen holesterol, štiti od tromboze i ateroskleroze. Zbog bogatstva pektina i celuloze, jabuka poboljšava varenje, stabilizuje crevnu floru i podstiče izlučivanje suvišne tečnosti iz organizm. Novija istraživanja su pokazala da taninska kiselina, koje ima u jabuci, značajno utiče na metabolizam masti i onemogućava njihovo taloženje u jetri. Ova voćka, takođe, smiruje, ublažava nervozu i razdražljivost i dorinosi dobrom snu.



Pomorandža

Ukusna, sočna i zdrava, ova voćka je pre svega riznica vitamina C jer jedna (oko 130 grama) snabdeva organizam dnevnom dozom ovog vitamina. Sadrži i vitamine A i B, aminokiseline, pektin, folnu kiselinu, kalijum, kalcijum, jod, fosfor, cink, mangan i gvožđe.
Kada je reč o njenom delovanju na zdravlje, pomorandža sprečava zatvor, smanjuje rizik od moždanog udara, idealna je za mršavljenje i čuva kosti, nerve i mišićna tkiva. Osim toga održava ravnotežu vode u organizmu, štiti od prehlade, a nutricionisti tvrde da je idealno voće za trudnice i pušače.



Orah

Osim što se koristi za pripremanje poslastica i nekih jela, preporuka je i da se svakodnevno pojede po šaka jezgara. Poznato je da sadrži najviše ulja i belančevina, kao i malo šećera, a malobrojni su oni koji znaju da je jezgro oraha bogato omega-3 masnim kiselinama, vitaminima B i C i mineralima (kalijumom, fosforom, magnezijumom, gvožđem). Smatra se da 50 grama oraha dnevno, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, a neka istraživanja ukazuju da naročito prija krvnim sudovima dijabetičara jer smanjuje šećer i ukupni holesterol u krvi. Utiče i na jačanje kose, ublažava reumatske tegobe, čisti organizam, „jača” krvnu sliku, koristan je u slučaju problema sa varenjem i protiv slabosti organizma. Nutricionisti poručuju da su jezgra oraha pomešana sa javorovim sirupom ili jogurtom, odličan doručak ili užina.



Suve šljive

Rezultati istraživanja pokazuju da suve šljive sadrže dvostruko više antioksidanata od drugih vrsta suvog voća i to je, kada je o delovanju na zdravlje, njihova najvažnija osobina. Riznica su vitamina A i C, kalijuma, vlakana, vitamina K, a sadrže i malo magnezijuma i gvožđa. Dokazano je da suve šljive blago pročišćavaju creva, povećavaju sposobnost organizma da bolje iskoristi gvožđe, uništavaju slobodne radikale u krvi i odlažu nastanak bora.




Suve smokve

Ne samo da tri-četiri suve smokve odlažu osećaj gladi, nego obezbeđuju i četvrtinu dnevnih potreba gvožđa pa ne čudi što su stari borac protiv malokrvnosti. Obiluju mineralima poput kalcijuma, fosfora, magnezijuma i, najviše, kalijuma što ih čini savršenim za ishranu obolelih od hipertenzije. Suve smokve su, takođe, bogate vitaminima grupe B, a sadrže i pigment, takozvani vitamin P, koji poboljšava elastičnosti malih krvnih sudova i štiti ih od pucanja. Zahvaljujući obilju celuloze odličan su laksativ, a u narodnoj medicini preporučuju se za lečenje astme, oporavljaju posle dugotrajnih bolesti, smanjuju fizičku i mentalnu iscrpljenost i daju telu svežinu i snagu. Ipak, budući da sadrže mnogo šećera ne preporučuju se dijabetičarima. Značajan su izvor kalcijuma.




Suve kajsije

Bogate su vitaminom A, magnezijumom, kalcijumom, bakrom, fosforom i gvožđem, a obiluju kalijumom pa se odavnina preporučuju onima koji rade naporne fizičke poslove, kao i malokrvnima. Suve kajsije su snažan antioksidant i odličan zaštitnik od degenerativnih promena. Bogate su vlaknima i preporučuju se protiv zatvora, a pripisuje im se i da su odlični čuvari kose, kože i očiju. Osim toga, smatra se i da doprinose sprečavanju obolevanja od raka debelog creva. Kao i suve smokve, preporučuju se u prevenciji osteoporoze. Dnevne potrebe za kalcijumom podmiruju se ako pojedete svega pet suvih smokava ili suvih kajsija dnevno.