Za to vreme dok trepcemo nas mozak je "na pauzi".
Kada trepnemo, nas mozak udje u rezim mirovanja, tako da misli mogu slobodno da "lutaju".
Ove neophodne male mentalne pauze mogu da traju delic sekunde ili nekoliko sekundi, u zavisnosti od situacije, a nakon toga nasa paznja se u potpunosti obnavlja.

Trepnemo, u proseku, izmedju 12 i 20 puta u minutu, tako da su nam oci zatvorene oko deset odsto vremena koje provedemo u budnom stanju.
Trepcemo da bismo povrsinu oka odrzali vlaznom, ali i zato sto je mozgu neophodno da se povremeno "iskljuci", kazu japanski naucnici.

Rezultati istrazivanja pokazuju, da nam je ta mala mentalna pauza neophodna da bismo mogli da se skoncentrisemo na ono sto radimo. Skeniranje mozga i pracenje protoka krvi pokazalo je da se u trenutku kad trepnemo regije mozga zaduzene za odrzavanje paznje momentalno "ugase", a mozak prelazi u kratkotrajnu fazu mirovanja, da bi se cim otvorimo oci nasa paznja u potpunosti obnovila.

Kada citamo knjigu ili slusamo sta nam neko govori, trepnemo obicno na kraju recenice, a ako gledamo film, trepnucemo u trenutku kad glumac "izadje" iz kadra, ili se promeni ugao kamere. Nakon tog malog "odmora", spremni smo da s punom paznjom nastavimo da pratimo radnju.