Hrana za vene


Da bi vezivno tkivo venskih zidova ostalo elastično, pre svega treba unositi vitamine B6 i B12, kojih ima najviše u integralnim proizvodima, pečurkama i kiselom kupusu


Osecaj teških nogu zbog proširenih vena prisutan je kod većine ljudi, ali se to može rešiti, tvrdi bečki profesor Hademar Bankhofer, specijalista za ishranu. U organizam treba unositi supstance koje jačaju zidove vena i venske zaliske koji su izgubili elastičnost, zbog čega je cirkulacija krvi i otežana.

Da bi vezivno tkivo venskih zidova ostalo elastično, pre svega treba unositi vitamine B6 i B12, kojih ima najviše u integralnim proizvodima, pečurkama i kiselom kupusu. Da bi vene bile jake, važne su aminokiseline prolin i glicin, kojih ima u ribi, proizvodima od soje, pasulju i grašku. Da bi vene ostale mlade, potreban im je kolagen, a da bi ga organizam proizveo u dovoljnoj količini, neophodan mu je cink. U tu svrhu dr Bankhofer preporučuje konzumiranje kukuruza, korenastog povrća i mahunarki. Vene učvršćuje i vitamin C, koga najviše ima u kiselom voću, peršunu i paprici.