Zelene iguane

Osim zelenih [Iguana iguana] postoje morska [Amblyrhynchus cristatus] i kopnena [Conolophus] koje žive na Galapagoskim ostrvima, pustinjska [Dipsosaurus dorsalis] iz Meksika i S.A.D., tzv. "nosorog" iguana [Cyclura cornuta] i Zapadno indijska iguana [I. delicatissima]. Ovaj gušter je sigurno najzastupljeniji reptil među kućnim ljubimcima na svetu.

Na naše tržište ovu gmizavci stižu uglavnom iz odgajivačnica u Latinskoj americi gde ih ima i u divljini. U Sjedinjenim Državama ova životinja je kao kućni ljubimac dostigla toliku popularnost da se proširila i na predele Floride gde je nikada ranije nije bilo. O njihovoj brojnosti najbolje govore znaci na putu koji upozoravaju vozače u Ki Biskejnu [Florida] na to da iguane često pretrčavaju put. Uprkos svom agresivnom izgledu, iguane su u osnovi biljožderi iako im dobro razvijeni organi za varenje omogućavaju da se hrane i beskičmenjacima, manjim pticama i sisarima. Dugogodišnji odgajivači preporučuju ishranu koja sadrži 95 procenata povrća i 5 procenata voća. Tek izlegle iguane su svetlo zelene boje sa crnim šarama na repu. Odrasli su manje upadljivih zeleno-sivih nijansi mada im boje znatno ožive tokom perioda parenja kada postaju vatreno narandžaste. Bebe iguane se uglavnom drže zemlje dok su odrasli pretežno orijentisani na drveće. I mladi i odrasli su dobri plivači i trkači.


Narav
Velika zelena iguana je odlično prilagođena svojoj prirodnoj okolini. Ovaj gušter se odlično penje po drveću, veoma dobro pliva, brzo trči a ume dobro i da skače ako je to neophodno. U divljini iguane većinu vremena provode na suncu skupljajući energiju za svoje inače hladnokrvno telo. Kao i kod ostalih gmizavaca toplotna energija koju prikupe je krucijalna za njihov opstanak. Kako u divljini ishrana iguane zavisi i od podvodnih biljaka one moraju naizmenično da se greju i da rone. Voda u okeanu je veoma hladna pa tako od stepena zagrejanosti tela iguane zavisi vreme ronjenja tj. pojedene hrane. Ako izgube previše toplote iguane gube snagu, telo im obamire i nisu u stanju da se vrate na površinu. Divlji primerci u zatočeništvu se teško ili nikako ne mogu pripitomiti. Tek sledeća generacija rođena u neposrednoj blizini čoveka pokazuje znake poverenja. Ženke i mladi su generalno pitomiji nego mužjaci.
Iguane imaju veoma jaku vilicu i oštre zube i ne libe se da ih upotrebe ako se oseđaju ugroženim. Posebno im treba prilaziti pažljivo u sezoni parenja kada ta agresivnost značajno poraste i kada mužjak može pomisliti da mu vlasnik ugrožava dominaciju nad ženkom.

Spoljašnji izgled
Teško da postoji osoba koja barem na televiziji nije videla kako izgleda iguana. Prilično impresivan i čak "gladijatorski" izgled je ovom gušteru doneo veliku popularnost širom sveta. Srebrni tonovi oko glave i na gornjem delu tela podsećaju na metalne mreže i oklope koje su nekada nosili gladijatori i vitezovi. Mužjaci su znatno krupniji pol od ženki a mogu porasti i više od 2 metra [uključujući rep]. Mužjaci takođe imaju veoma visoku leđnu krestu koja se sastoji iz dugačkih odvojenih režnjeva, kao i veliku čeljust. Ženke su manje, porastu do metar i po u dužinu, imaju manju vilicu i ne toliko izraženu krestu. Osim u sezoni parenja [kada im tela postanu jarko obojena] odrasle iguane su najčešće neupadljivo sivo-zelene. Tek rođene iguane su jarko zelene, vitke i dugonoge i nemaju krestu. Rep iguane čini oko dve trećine tela ovog guštera i ima ulogu odbrambenog sistema. Jedan udarac repom je dovoljan da Vam napravi ozbiljnu oteklinu ili posekotinu.

Ishrana
Van svog prirodnog kruženja, dakle u domovima ljubitelja i odgajivača, iguane se hrane raznim vrstama hrane koju inače jedu u prirodi ali i onima koje inače nikada ne bi ni videle u svojim prirodnim staništima. Većina tih "neprirodnih" namirnica iguanama ne čini dobro, pa tako hrana sa visokom količinom životinjskih proteina po svemu sudeći kumulativno uništava njihovo zdravlje. Iguane odlično napreduju ako se hrane sa 95 procenata zelenog lisnatog i ostalog povrća i 5 procenata voća. Hranite svoju iguanu slačicom, cveklom, repom i listovima maslačka. Dodajte tu i prokelj, seckani kelj, zelenu salatu, blitvu, lišće i cvetove hibiskusa, lišće i cvetove potočarke, seckani kupus [najtamniji spoljni listovi su najbolji] i poneko voće. Veoma je važno da ishrana bude raznovrsna pošto dugotrajna jednolična ishrana obično prouzrokuje probleme tj. dovodi do prevelike ili premale količine određenih vitamina ili minerala. Gotova industrijska hrana za iguane [preporučuje se vrsta sa najmanjom količinom životinjskih proteina] nije loše rešenje ali isključivo kao dodatak a ne kao glavna hrana. Iguani bez bojazni možete davati i crni hleb, mešavinu kuvanog pirinča, ovsenog brašna, graška i kukuruza.
Velika plitka činija sveže pijaće vode treba da im bude dostupna u svako doba.
Bebe iguane koje veoma brzo rastu i ženke u ovulaciji treba da dobijaju i dodatak u vidu D3-kalcijuma dva puta nedeljno. Za odrasle mužjake najbolje je da dobijaju vitaminsko-mineralne preparate jednom u dve nedelje.

Čuvanje
Bebe iguane više ni u našoj zemlji ne predstavljaju toliku retkost pa se tako mogu kupiti i na nekoliko mesta u Beogradu. Njihova cena nije mala tako da se ljudi koji se odlučuju da ih nabave uglavnom dobro raspituju o uslovima koje ovaj gmizavac zahteva. Beba iguane koja se hrani pravilno veoma brzo raste i dostiže dužinu i preko 2 metra. Životni vek im iznosi preko 20 godina. Beba iguane veličine od 20 do 30 cm može za početak živeti u terarijumu zapremine oko 250 do 300 litara. Veći je naravno i bolji. Odrasla iguana zahteva kavez dug najmanje 3, širok 1.5 i visok 3 metra.
Kavez bi trebalo "išarati" po zidovima sa što više žice ili grana kako bi gušter imao vizuelni osećaj sigurnosti i zaštićenosti. Jedan ćošak kaveza mora biti osvetljen i zagrejan na 30 stepeni posebnom UV-B lampom. Dobro proverite da li sijalica koju nameravate da kupite ima pun UV-B spektar. Ovaj detalj je veoma važan za zdravlje iguane.


Temperatura u terarijumu preko dana treba da bude vlažnih 30 stepeni.
Noću temperatura sme da padne par stepeni. Mešavina tzv. gnojiva [lišća, slame, treseta] na dnu terarijuma ili kaveza omogućava visok procenat vlažnosti vazduha istovremeno olakšavajući održavanje higijene. Velika plitka posuda za vodu je idealna a temperatura vode takođe treba da bude na nivou temperature vazduha. Posebno treba obratiti pažnju na momenat kada se voda menja kako bi njena temperatura bila odgovarajuća.

Najčešće bolesti i poremećaji:
- Bebe iguane koje brzo rastu su podložne genetskoj bolesti kostiju
- Lomljenje repa
- Nedovoljna čvstina jaja usled nedostatka minerala