Kora pomorandze za dobro zdravlje


U kori pomorandže ima za 200 procenata više vlakana nego u samom plodu ove voćke, kao i dvaput više kalcijuma

Poboljšava varenje
Jedna od najboljih zdravstvenih koristi od pomorandžine kore je ta što ima za 200 procenata više vlakana nego sam plod ove voćke! Stoga, ako imate česte probleme sa varenjem, probajte čaj od pomorandžine kore. Prvo, ostavite koru da se osuši, najbolje napolju, po mogućstvu na suncu. Ali, ako nemate strpljenja, onda kupite već osušenu koru. U 450 ml vrele vode ubacite punu kašičicu kore, ostavite da odstoji 15 minuta, a može i duže ako volite jači ukus. Ovaj napitak može da bude veoma efikasan laksativ.


Lepši dah
Zaboravite na super jake žvake ili mentol bombone. Žvakanje kore od pomorandže pomoći će vam da se rešite zadaha. Činite to redovno.

Jača kosti
Malo je poznato da kora pomorandže ima dva puta više kalcijuma nego sama pomorandža. U 100 grama kore nalazi se više od 150 mg kalcijuma, dok se u 100 grama pomorandže nalazi samo 50 miligrama kalcijuma a, kao što znate, kalcijum je od suštinskog značaja za zdravlje kostiju i zuba.


Štiti srce
Postoji mnogo aktivnih sastojaka u kori, a jedan od njih, flavonoid hesperidin, odličan je antioksidans koji štiti srce tako što snižava krvni pritisak, koji je glavni uzročnik srčanih bolesti. Sastojci iz kore snižavaju i holesterol, pa vas stoga ona štiti i od kardiovaskularnih problema.

Protiv upala
Upale povećavaju rizik od nastanka drugih zdravstvenih problema, kao što su lupus, artritis... Oni koji imaju akutnu upalu često uspevaju da je ublaže tako što u svakodnevnu ishranu uvrste pomorandžinu koru.

Protiv kancera
Zbog toga što ima jake antioksidanse i flavonoide, kora pomorandže smanjuje rizik od nastanka kancera, a može da bude i pomoćno sredstvo za lečenje od ove teške bolesti.

Jača imunitet
Vitamin C je od ogromnog značaja za celokupno zdravlje. Redovni unos vitamina C poboljšava zdravlje i čini da prehlade, infekcije, glavobolje i umor postanu stvar prošlosti. Istovremeno, vitamin A, još jedan vitalni nutrijent u pomorandžinoj kori, pomaže jačanju imunog sistema.

Protiv prehlada
Ipak, ako ste već zaradili prehladu treba da znate da u kori pomorandže ima više vitamina C nego u samom "mesu" pomorandže, a vitamin C je od ogromne pomoći kada je reč o borbi protiv prehlade. Potopite pomorandžinu koru u malo ključale vode i ostavite da odstoji. Pijte ovu tečnost s vremena na vreme tokom dana i oslobodićete se prehlade znatno ranije nego prethodnih sezona.
Ali, pre konzumiranja kore uvek morate da imate na umu da se pomorandže danas uglavnom prskaju pesticidima, što znači da na kori uvek ostane visoka koncentracija otrova. Dakle, pre upotrebe koru dobro operite, a ako kupujete sušenu, koja mnogo lakše "pada" na stomak, onda se prethodno uverite da li je reč o proizvodu pouzdanog proizvođača.


Kako da je jedete?
- Jedno od najukusnijih rešenja je čaj od pomorandžine kore.
- Možete jednostavno da žvaćete parče kore, a stručnjaci savetuju da najpre počnete sa malim količinama pomorandžine kore, jer ona ne samo što nije naročito ukusna, već ima i jak ukus.
- Pomorandžinu koru narendajte preko salate ili deserta jer će obrok biti ukusniji, a svež miris pomorandžine kore svakako će vam prijati.
- Jedno od rešenja je da koru iseckanu na manje komade stavite u voćnu salatu ili da je koristite kao sastavni deo omiljenih recepata, čak i onih sa mesom.
- Ubacite koru u šećerni sirup i ostavite da odstoji u frižideru.
- Oguljena kora i tamna čokolada su veoma ukusna kombinacija. Komadiće možete da pospete po čokoladi, ili još bolje rešenje je da čokoladu prvo rastopite pa da onda u nju ubacite pomorandžinu koru isečenu na sitne rezance.


Spiranje stetnih hemikalija
Iako se smatra da je pesticide i fungicide sa voća, naročito onog koje nam stiže sa drugog kraja sveta i ima hrapavu koru, nemoguće u potpunosti oprati, ali možete ipak da ih isperete tako što ćete voće ostaviti tokom noći u rastvoru soli i vode. Drugi prave rastvor od šoljice vode, šoljice sirćeta, kašičice sode bikarbone i 20 kapi ekstrakta semenki grejpa. Sve se smućka i prskalicom naprska po kori, ostavi pet minuta da odstoji, pa ispere. Ima i onih koji savetuju da se pomorandže poprskaju hidrogen peroksidom, pa sirćetom, nebitno je kojim redosledom, a na kraju isperu vodom.
Ili, isprobajte ovo: potopite voće u mešavinu od 3 kašike soli, 3 kašike limunovog soka i 2,5 dl vode. Posle pola sata ocedite i isperite. Na dnu posude ostaće neželjene materije, a rastvor će ujedno osvežiti voće. Ono neće postati slano, ali nemojte ga u rastvoru držati duže od 30 minuta.