Zdravlje na usta ulazi


Sigurni smo da znate da ishranu treba obogatiti sa što više voća, povrća i žitarica, odnosno vlakana. Nutricionisti odraslim osobama savetuju da unose oko 14 grama vlakana na 1.000 unesenih kalorija, a to je oko 25 grama dnevno za žene i 38 grama za muškarce.
A evo zašto su vlakna toliko važna za naše zdravlje...


1. Održavaju zdravlje debelog creva

Vlakna mogu da pomognu u sprečavanju nastanka hemoroida i divertikulitisa ili sluznih kesica koje nastaju na zidovima creva i ometaju normalan život.

2. Sprečavaju dijabetes

Vlakna pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi tako što usporavaju apsorpciju šećera. Mnoge studije su pokazale da vlaknasta ishrana smanjuje rizik od obolevanja od dijabetesa tipa 2.

3. Produžavaju život

Studija sprovedena prošle godine pokazala je da oni koji konzumiraju preporučene dnevne količine vlakana imaju 22 odsto manji rizik od umiranja usled nekog teškog oboljenja.

4. Podstiču probavu

Vlakna omogućavaju lakšu probavu teške i masne hrane i daju stolici gustinu, ali je čine lakšom.


5. Potpomažu mršavljenje

Ispitanici koji su u jednom istraživanju 15 minuta pre obroka pojeli jabuku uneli su 15 odsto manje kalorija u sebe od onih koji su pili sokove. Vlakna se duže razgrađuju, pa je osećaj sitosti dugotrajniji, što zasigurno pomaže kod mršavljenja.


6. Snižavaju holesterol

Vlakna ometaju apsorpciju žuči, pa se ona izlučuje u izmetu. Jetra je tada prisiljena da proizvodi više žučnih soli i telo tada koristi holesterol da bi je stvorilo. Dakle, da bi se dobio holesterol potreban za proizvodnju više žučnih soli, jetra povećava proizvodnju LDL receptora i zato su rastopljiva vlakna veoma važna u smanjenju lošeg holesterola.


7. Smanjuju rizik od srčanog udara

Krvni pritisak je niži kod ljudi koji unose dovoljnu količinu vlakana, zato je i rizik od srčanih bolesti manji, uključujući i srčani udar.