Čišćenje jetre rotkvom i cveklom

Jetra je najzaposleniji organ u ljudskom organizmu sa brojnim životno važnim funkcijama.

Odgovorna je za proizvodnju žuči, razgradnju masti, važna za varenje i snabdevanje krvi nutrijentima.

Reguliše osnovne biohemijske procese, ali neutrališe i sve štetne materije u organizmu.

S obzirom na njenu konstantnu sveukupnu opterećenost mnogobrojnim ulogama, jetri je potrebno čišćenje.


Narodna medicina u tom smislu preporučuje različite recepture, ali samo za zdravu jetru!

To znači da čišćenje nije uputno ukoliko u jetri i žučnoj kesi ima kamenčića, ako osoba ima dijabetes, prehladu, grip i druge zarazne bolesti, ako oseća opštu slabost, ili joj se pogoršava neka od hroničnih bolesti. Isto se odnosi i na osobe pod stresom, kao i žene u trudnoći i one koje doje bebu.

Svi ostali, u svom neposrednom okruženju mogu da nađu neophodne sastojke za spravljanje proizvoda iz domena narodne medicine, koji delotvorno utiču ne jetru.


Crna rotkva

Od deset kilograma oprane i neoguljene crne rotkve treba iscediti sok na uobičajen način, u multipraktik mikseru. Tri litra soka, koliko bi na ovaj način trebalo da se dobije od ove količine rotkvica, treba staviti u frižider.

Vlakna, preostala nakon ceđenja, treba pomešati sa šećerom, u odnosu - kilogram vlakana i pola kilograma šećera, i sa dodatkom 300 grama meda. Dobijenu mešavinu treba staviti na toplo mesto. U početku pročišćavanja jetre treba uzimati po jednu kašičicu soka, sat vremena nakon svakog obroka. Dozu postepeno treba povećavati do jednog decilitra.

Kada se sav sok popije treba početi sa dodavanjem pripremljene mešavine od vlakana rotkvice u jelo, i to, dve do tri kašičice po obroku. Dobri poznavaoci tvrde da ovaj narodni lek ne samo da pročišćava jetru, već jača srce i pluća. Dok traje primena ovog narodnog leka treba voditi računa da se izbegava masna i ljuta hrana.


Cvekla

U teglu, zapremine tri litra, treba staviti na komadiće tri iseckane, oprane, neoguljene cvekle. Zatim u to dodati tri kašičice pšeničnog brašna i pola kilograma šećera.

Teglu ostaviti na sobnoj temperaturi, na tamnom mestu, dva dana. Nakon toga, u postojeću smesu dodati 700 grama suvog grožđa, četiri šoljice šećera i pola šoljice vode. Uz svakodnevno mešanje, ostaviti da sve odstoji nedelju dana, a potom sadržaj procediti.

Trebalo bi da se dobije oko litar soka. Uzima se po jedna kašičica, tri puta na dan, pola sata pre obroka. Kada se sav sok potroši pravi se tromesečna pauza, a onda se ponovi ceo postupak još dva puta, sa pauzama. Dobri poznavaoci tvrde da se jetra na ovaj način u potpunosti čisti.